Stiri de ultima ora

Un membru de rang înalt al grupării jihadiste, responsabil de răpirea în 2013 a doi jurnalişti francezi, a fost ucis de armata franceză

Un membru de rang înalt al grupării jihadiste, responsabil de răpirea în 2013 a doi jurnalişti francezi, a fost ucis de armata franceză
International
Armata franceză l-a ucis sâmbăta trecută în nordul statului Mali pe un membru de rang înalt al grupării jihadiste Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi), responsabil de răpirea în 2013 a doi jurnalişti francezi ai postului RFI, asasinaţi la scurt timp după aceea, a anunţat vineri ministrul apărării, Florence Parly, transmite AFP.

La 5 iunie, militarii din (cadrul operaţiunii) Barkhane au depistat pregătirea unui atac terorist la Aguelhok, în nordul statului Mali , împotriva unei facilităţi a ONU, şi au eliminat patru terorişti , printre care Baye Ag Bakabo, membru de rang înalt al Aqmi şi responsabil de răpirea concetăţenilor noştri Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, asasinaţi la Kidal (nord) în ziua de 2 noiembrie 2013, a informat ministrul francez.

La 2 noiembrie 2013, cei doi jurnalişti ai Radio France Internationale (RFI) au fost răpiţi în timpul unui reportaj şi ulterior ucişi în apropiere de Kidal, la câteva luni după operaţiunea franceză Serval destinată să împiedice o coloană armată de jihadişti să cucerească Bamako.

Trupurile jurnaliştilor au fost găsite, după mai puţin de două ore, la 12 km distanţă de locul răpirii. La 6 noiembrie, Aqmi a revendicat asasinarea lor.

Potrivit ministrului apărării, rezultatul operaţiunii de sâmbătă ilustrează una din priorităţile principale ale Franţei în Sahel: eliminarea principalilor şefi ai grupărilor teroriste din regiune, RVIM cu legături cu Al-Qaida, şi EIGS (Statul Islamic în Marea Sahara, n.red.) cu legături cu Daesh .

Deşi preşedintele Emmanuel Macron a anunţat joi că operaţiunea franceză Barkhane în Sahel va lua sfârşit, urmând să fie înlocuită cu un dispozitiv internaţional mai redus de sprijin în luptă pentru trupele locale, obiectivul rămâne: Franţa rămâne angajată împotriva terorismului internaţional, alături de ţări din Sahel, şi pentru securitatea Europei şi a francezilor , a concluzionat Florence Parly.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus