Stiri de ultima ora

Ucraina vrea statut internaţional pentru Strâmtoarea Kerci

Ucraina vrea
statut internaţional pentru Strâmtoarea Kerci
International
Ucraina va încerca să obţină statut internaţional pentru Strâmtoarea Kerci, care separă Marea Britanie şi Marea Azov, a transmis ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Yelena Zerkal.

„Este foarte important pentru mine să mă asigur că Strâmtoarea Kerci va obţine statutul unei strâmtori internaţionale. Acest lucru ar rezolva multe probleme care încă există“, a declarat ea pentru postul de radio Novoye, luni seară.

Comentând decizia recentă a Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării, legată de incidentul ruso-ucrainean din 2018, din Strâmtoarea Kerci, ea a spus că ministerul „a pregătit deja o notă care va fi trimisă Ministerului rus de Externe, în care întrebăm de unde ne putem recupera navele şi când vor putea consulii noştri să preia marinarii ţinuţi în închisoarea Lefortovo din Rusia“.

Zerkal a mai spus că Ministerul ucrainean de Externe va cere ca Rusia „să pună în aplicare fără întârziere decizia tribunalului“.

La 25 noiembrie 2018, Garda de Coastă a Rusiei a încercuit trei nave militare ucrainene şi a arestat 24 de militari sub motivul că au intrat ilegal în apele din largul Crimeei, peninsula din Marea Neagră anexată de Moscova în martie 2014.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus