Stiri de ultima ora

Trump s-ar fi întâlnit până la urmă cu Putin la G20, după ce primul a anulat întrevederea programată între cei doi

Trump s-ar fi întâlnit până la urmă cu Putin la G20, după ce primul a anulat întrevederea programată între cei doi
International
Preşedintele SUA, Donald Trump, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi avut o conversaţie „informală” la summitul G20 din Argentina, potrivit Casei Albe.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders, a confirmat că cei doi au vorbit vineri la un dineu pentru lideri şi partenerii lor de viaţă, tinut la un restaurant faimos din Buenos Aires.

După cum se întâmplă la evenimentele multilaterale, preşedintele Trump şi prima doamnă au avut o serie de convorbiri informale cu liderii mondiali la cina de vineri, printre care şi cu preşedintele Putin”, a declarat Sanders.

Un purtător de cuvânt de la Kremlin, Yuri Ushakov, a confirmat şi el că că Trump şi Putin au avut o întrevedere scurtă pe marginea summitului de vineri, potrivit Reuters. Ushakov a mai menţionat că s-a întâlnit consilierul pentru securitatea naţională a SUA, John Bolton, adăugând că Rusia şi Statele Unite erau gata pentru a păstra contactul.

Sanders nu a dezvăluit subiectul discuţiei dintre cei doi lideri, dar într-o conferinţă de presă mai târziu, Putin a mărturisit că Trump i-a pus întrebări privind confiscarea de către Rusia a navelor ucrainiene în Marea Neagră.

„I-am răspuns întrebărilor despre incidentul din Marea Neagră. El are poziţia sa, eu o am pe a mea. Am rămas în poziţiile noastre”, a declarat Putin, citat de AP.

Trump a anulat o întâlnire formală unu-la-unu cu Putin chiar înaintea summitului, din cauza situaţiei din Ucraina, citând motivul agresiunii ruseşti. Preşedintele a evitat să-l salute pe Putin în momentul în care liderii s-au prezentat pentru o fotografie de grup.

Săptămâna trecută Rusia a reţinut trei nave ucrainene şi 24 de marinari în urma unei ciocniri din Strâmtoarea Kerci.

În timpul conferinţei de presă Putin a atins şi subiectul întâlnirii anulate dintre acesta şi Trump.

„Este regratabil că nu putem organiza o întâlnire. Cred că este foarte, în legăturile cu problemele de stabilitate strategică, mai ales după ce (n.red.: Trump) a anunţat că Statele Unite intenţionează să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare”, a declarat preşedintele rus, citat de Newsweek.

Trump a anunţat recent că va retrage SUA din tratatul negociat înainte de prăbuşirea URSS, considerat o piatră de temelie a dezarmării nucleare.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus