Stiri de ultima ora

Tot mai mulţi scoţieni vor ruperea de Marea Britanie. Premierul Scoţiei vrea demararea procedurilor de secesiune în următoarele săptămâni (VIDEO)

Tot mai mulţi scoţieni vor ruperea de Marea Britanie. Premierul Scoţiei vrea demararea procedurilor de secesiune în următoarele săptămâni (VIDEO)
International
Susţinerea pentru independență a ajuns până la 50% în Scoţia, pe fondul problematicii Brexit ului, relatează Daily Mail , care citează un sondaj efectuat de The Sunday Times.

Schimbarea de opinie este relevantă ţinând cont că la referendumul pentru independenţă din 2014 s-a declarat împotriva ruperii de Regatul Unit un procentaj de 55,3% dintre scoţieni.

Scoţia a votat într-un mod covârşitor în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, cu un procentaj de 62%, factorii politici de la Edinburgh declarând public, de mai multe, ori că Brexit ul nu ar trebui să aibă loc.

Sondajul efectuat de The Sunday Times mai arăta, însă, şi că tot mai mulţi scoţieni considera că economia Scoţiei ar merge mai bine în situtia unei secesiuni de Regatul Unit - deşi acest lucru nu ar fi chiar adevărat.

Oricum, concluziile sondajului s-au dovedit utile pentru prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, care a precizat că: "argumentul părăsarii Regatului Unit este acum mai solid ca oricând". În plus, ea a precizat că pe parcursul următoarelor săptămâni, va cere parlamentului britanic permisiunea pentru organizarea unui nou referendum. Aceasta din urmă fiind o fază obligatorie din punct de vedere legal pentru ca un referendum să fie organizat în mod legal (nu precum cel din Catalonia, din 2017).

"Cel mai mare risc acum pentru viitorul Scoţiei este Brexit ul", a declarat Nicola Sturgeon pentru BBC.

Este, totuşi, puţin probabil să primească această aprobare, ţinând cont că un referendum pentru independenîță a avut deja loc în 2014. Şi foarte probabil, referendumul pentru independenţa Scoţiei a fost organizat în mod deliberat înaintea celui pentru Brexit . Şanse mai mari pentru primirea unui acord de referendum ar putea, mai degrabă, obţine Irlanda de Nord. Însă aceasta din urmă a emis doar ameninţări izolate cu privire la independenţă şi nu a făcut niciodată referire la un referendum.

Nicola Sturgeon a negat că în eventualitatea unei secesiuni, Scoţia s-ar găsi atât în afară Regatului Unit, cât şi în afara Uniunii Europene, indicând că Scoţia "va fi primită cu braţele deschise de Bruxelles".

În fapt, în situaţia unei ruperi de Regatul Unit, Scoţia nu ar deveni automat stat-membru UE. La fel ca toţi cei încă 28 de membri ai Uniunii, şi Scoţia ar trebui să parcurgă aceiaşi pași legali. Singura diferenţă ar fi că, foarte probabil, etapele ar fi parcurse mai repede. 
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus