Stiri de ultima ora

Top secret | Legături între prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi asasinarea lui Jamal Khashoggi. SUA promit noi informaţii despre caz

Top secret | Legături între prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi asasinarea lui Jamal Khashoggi. SUA promit noi informaţii despre caz
International
Potrivit unor documente judiciare depuse recent, cele două avioane private folosite de o grupare din Arabia Saudită în asasinarea lui Jamal Khashoggi erau deţinute de o companie care, cu mai puţin de un an înainte, fusese confiscată de prinţul moştenitor al Regatului, Mohammed bin Salman.

Documentele în cauză, care fac parte dintr-un proces civil depus în Canada la începutul acestui an, au eticheta „Top Secret”, fiind semnate de ministrul saudit care a transmis ordinele prinţului moştenitor, tânărul conducător de facto al Arabiei Saudite.

„Conform instrucţiunilor Alteţei Sale, Prinţul Moştenitor, se aprobă imediat finalizarea procedurilor necesare”, a scris ministrul potrivit unei traduceri citate de CNN.

Documentul prezintă modul în care Sky Prime Aviation a fost transferată printr-un ordin de la sfârşitul anului 2017 în fondul suveran al ţării, în valoare de 400 miliarde dolari. Avioanele companiei au fost folosite ulterior în asasinarea jurnalistului Khashoggi, care a avut loc în octombrie 2018.

Fondul suveran al Regatului, cunoscut sub numele de Fondul de Investiţii Publice, este controlat de coroana saudită şi este prezidat de prinţul moştenitor, cunoscut sub numele de MBS. Documentele care stabileau legătura dintre avioane şi prinţ au fost depuse de un grup de companii deţinute de statul saudit ca parte a unui proces de delapidare deschis luna trecută în Canada împotriva unui fost oficial de informaţii din Arabia Saudită, Saad Aljabri.

Acuzaţiile de delapidare împotriva lui Aljabri vin în urma unui proces intentat anul trecut la Washington. Aljabri l-a acuzat pe prinţul moştenitor că a trimis pe urmele sale o echipă de asasini, la doar câteva zile după ce Khashoggi a fost ucis. MBS a primit o somaţie prin WhatsApp, iar în decembrie, un avocat al prinţului a cerut instanţei să respingă cazul.

Dovezile transferului de proprietate către Fondul de Investiţii Publice din Arabia Saudită nu au fost raportate anterior şi oferă o nouă perspectivă asupra morţii lui Khashoggi şi posibilei implicări ale MBS. 

Legăturile au mai fost, totuşi, sugerate în presa internaţională. În octombrie 2018, la puţin timp după asasinarea lui Khashoggi, Wall Street Journal a raportat că avioanele Gulfstream folosite de ucigaşi aparţineau unei companii controlate de MBS.

„Ar fi urmărit [compania - n.r.] şi ar fi fost conştient de modul în care a fost folosită”, a spus Dan Hoffman, fostul director al Diviziei CIA din Orientul Mijlociu, făcând referire la prinţul moştenitor.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus