Stiri de ultima ora

SUA cer Poloniei și Ucrainei să-și extindă infrastructura de transport a gazelor naturale

SUA cer Poloniei și Ucrainei să-și extindă infrastructura de transport a gazelor naturale
International
SUA, Polonia și Ucraina au semnat sâmbătă la Varşovia un memorandum pentru creşterea securităţii livrărilor de gaze naturale în regiune. 

Memorandumul semnat este un câștig foarte important pentru securitatea energetică, economică și națională a tuturor celor trei țări, a scris pe Twitter secretarul american pentru energie, Rick Perry.

Gazul natural lichefiat (LNG) poate ajuta Ucraina să evite ameninţarea livrărilor reduse de gaz din Rusia, a afirmat Rick Perry. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să se construiască o nouă infrastructură între Polonia şi Ucraina, a adăugat oficialul american.

SUA sprijină planul Poloniei de a deveni un centru important al gazelor naturale şi un exportator de LNG, a mai declarat Rick Perry.

Ani de zile, Rusia şi-a bazat exportul gazelor sale naturale către pieţele occidentale pe tranzitul prin gazoducte din Belarus şi Ucraina. Însă odată cu proiectul conductei Nord Stream, ce leagă direct Rusia şi Germania, a fost posibilă reducerea cantităţii de gaze naturale ce tranzitează Ucraina.

Polonia a investit în ultimii ani în stabilirea de noi rute de livrare a gazelor naturale care să o facă independentă de gazul din Rusia, care i-au dominat ani de zile importurile.

Varşovia a construit un terminal LNG la Swinoujscie şi intenţionează să construiască o conductă care să îl conecteze, prin Danemarca, cu reţeaua norvegiană de gaze naturale.

Citiți și:

INTERVIU. Sistemul energetic mondial nu va mai fi așa cum îl știm. Ce ar trebui să facă România?

Polonia a început să importe gaze după lansarea terminalului LNG din Swinoujsicie la sfârşitul anului 2015. Terminalul are capacitatea de a gestiona echivalentul a 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual şi se lucrează în prezent la extinderea sa pentru ca acesta să ajungă la o capacitate de 7,5 de metri cubi.

Polonia va putea creşte volumul de gaze naturale livrate Ucrainei la aproape 6 miliarde de metri cubi anual în 2021, comparativ cu actualul nivel de 1,5 miliarde de metri cubi, a declarat sâmbătă oficialul polonez responsabil pentru infrastructura energetică strategică Piotr Naimski.

Aceasta însă va necesita construirea unei porţiuni de conductă de 110 kilometri pe teritoriul Ucrainei, a precizat Naimski. Polonia pregăteşte deja extinderea interconectorului de la frontiera dintre cele două ţări.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus