Stiri de ultima ora

Statele membre G7 vor un front comun împotriva Chinei: „Susţinem ordinea internaţională bazată pe reguli”

Statele membre G7 vor un front comun împotriva Chinei: „Susţinem ordinea internaţională bazată pe reguli”
International
A doua zi după o cină dedicată programelor nucleare iranian şi nord-coreean, şefii diplomaţiilor din clubul acestor ţări bogate s-au concentrat marţi asupra Chinei, un actor economic cheie a cărui dorinţă de a se afirma ca putere militară şi de a-şi exercita influenţa în lume îngrijorează capitalele occidentale.

„Ceea ce încercăm să facem este să susţinem ordinea internaţională bazată pe reguli şi în care ţările noastre au investit atât de mult în ultimele decenii (...) nu doar în beneficiul propriilor cetăţeni, ci şi al popoarelor din întreaga lume, inclusiv din China”, a adăugat el.

Fostul secretar de stat american, Hillary Clinton, a declarat că democraţiile trebuie să „pună presiuni enorme asupra Chinei în faţa tribunalului opiniei publice” în cadrul unei intervenţii în cadrul think tank-ului Chatham House din Londra.

Pe baza „relaţiei lor speciale”, Marea Britanie şi SUA au adoptat abordări comune în domeniul politicii externe, în special faţă de Rusia şi China.

În cadrul unei conferinţe de presă, luni, ministrul britanic de externe Dominic Raab, a cărui ţară deţine preşedinţia G7, a declarat că „uşa este deschisă” pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu China, pentru a colabora într-o manieră „constructivă” în special în privinţa schimbărilor climatice. „Dar aceasta depinde de comportament şi de acţiuni”, a adăugat el.

În afară de China, miniştrii de externe din cele şapte state au discutat şi despre criza din Myanmar după lovitura de stat, situaţia din Libia şi războiul din Siria.

Totodată, alte subiecte abordate au fost violenţele din Etiopia, Iran şi Coreea de Nord, Somalia, Sahel şi Balcani.

Josep Borrell a calificat aceste negocieri drept „dificile” şi a salutat revenirea la reuniunile cu prezenţă fizică: „aşa se construieşte consensul şi se fac acorduri”, a spus el.

Întâlnirile au loc conform unui protocol strict, cu delegaţii reduse, păstrând distanţa şi cu utilizarea unor despărţitoare transparente.

Guvernul britanic a anunţat marţi că miniştrii de finanţe din G7 se vor întâlni pe 4 şi 5 iunie la Londra.

La Londra au fost invitaţi, pe lângă miniştrii de externe ai G7, reprezentanţi din partea UE, Indiei, Australiei, Coreei de Sud, Africii de Sud şi ASEAN.

După ce a părăsit UE, Marea Britanie şi-a îndreptat atenţia spre regiunea Asia-Pacific. Londra doreşte, de asemenea, angajamente globale mai ample şi mai puternice pentru a combate schimbările climatice, pregătindu-se în acelaşi timp să găzduiască conferinţa ONU privind clima (COP26) în noiembrie.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus