Stiri de ultima ora

Sondaj: Majoritatea scoţienilor şi nord-irlandezilor, în favoarea organizării unor referendumuri privind independenţa faţă de Regatul Unit

Sondaj: Majoritatea scoţienilor şi nord-irlandezilor, în favoarea organizării unor referendumuri privind independenţa faţă de Regatul Unit
International
Întrebaţi despre oportunitatea organizării unui referendum privind independenţa în următorii cinci ani, 51% dintre nord-irlandezi s-au pronunţat în favoarea unui asemenea demers, 44% împotrivă şi 5% nu au răspuns, în timp ce în Scoţia, 50% susţin organizarea unui referendum, 43% se opun, iar 7% nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat de companiile YouGov, Panelbase şi Lucidtalk în cele patru naţiuni care fac parte din Regatul Unit - Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - pe un eşantion de 6.000 de adulţi, în perioada 15-22 ianuarie.

În Scoţia, 49% dintre cei 1.206 de adulţi intervievaţi au declarat că doresc independenţa, faţă de 44% care s-au opus, iar 7% nu s-au pronunţat.

În Irlanda de Nord, unde au fost intervievate 2.392 de persoane, 47% dintre respondenţi s-au declarat împotriva unirii provinciei britanice cu Republica Irlanda, faţă de 42% care s-au declarat pentru, însă procentul indecişilor - de 11% - este suficient de mare pentru a pune în pericol viitorul Regatului Unit, comentează Sunday Times.

În schimb, în Ţara Galilor, 52% dintre cei intervievaţi s-au declarat împotriva independenţei, faţă de numai 23% în favoarea independenţei, iar 11% nu s-au pronunţat.

Iar fervoarea separatistă în Anglia este practic inexistentă: 60% sunt împotrivă, 15% pentru şi 13% nu s-au pronunţat.

Sondajul mai relevă că Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) poate câştiga majoritatea la alegerile legislative care vor avea loc în mai, ceea ce poate provoca o criză constituţională pe fondul insistenţei acestei formaţiuni de a organiza un referendum privind independenţa, scrie Sunday Times.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus