Stiri de ultima ora

Sondaj: Jumătate dintre britanici cred că Regatul Unit ar putea să nu mai existe în următorii zece ani

Sondaj: Jumătate
dintre britanici cred că Regatul Unit ar putea să nu mai existe în
următorii zece ani
International
Potrivit unui sondaj efectuat de Ipsos MORI, jumătate dintre cetăţenii britanici cred că în următorii zece ani Regatul Unit ar putea să nu mai existe în forma actuală, informează Reuters.

Votul de 52% la 48 % din 2016, pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a răcit legăturile care unesc Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord: Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în bloc, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat ieşirea.

În timp ce Regatul Unit se îndreaptă spre noul termen-limită de ieşire din UE, la 31 ianuarie, există din ce în ce mai multe presiuni pentru organizarea unui referendum pentru independenţă în Scoţia şi a unui vot în Irlanda de Nord, privind unificarea cu Republica Irlanda.

Scoţienii au respins independenţa cu 55 de procente la 45, în referendumul organizat în 2014.

Sondajul Ipsos Mori arată că 50 la sută dintre cetăţeni cred că Regatul Unit nu va mai exista în următorii 10 ani, faţă de 43 la sută în 2014. Doar 29 la sută spun că acesta va exista în forma actuală, în următorul deceniu, faţă de 45 la sută în 2014.

Şi pe termen scurt, soarta uniunii este incertă în viziunea cetăţenilor: 42 la sută dintre britanici au răspuns că Regatul Unit va mai exista în următorii cinci ani şi 44 la sută au avut părerea opusă.

„Poporul britanic este mult mai divizat în ceea ce priveşte aşteptările legate de viitorul Marii Britanii decât erau în 2014, atunci când viitorul uniunii erau mult mai dezbătut, cu doar trei luni înaintea organizării referendumului pentru independenţă din Scoţia”, a spus Emily Gray, director executiv al Ipsos MORI Scoţia.

Ipsos MORI a intervievat 1.001 adulţi de peste 18 ani, din toată Marea Britanie, în perioada 25-28 octombrie.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus