Stiri de ultima ora

„Sofagate” se mută la Bruxelles. Critici dure la adresa lui Michel după vizita la Ankara: De ce ai tăcut? Cum se apără preşedintele Consiliului European

„Sofagate” se mută la Bruxelles. Critici dure la adresa lui Michel după vizita la Ankara: De ce ai tăcut? Cum se apără preşedintele Consiliului European
International
Afrontul aplicat marţi la Ankara preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a văzut nevoită să stea pe o canapea, în plan secund faţă de preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a provocat un scandal imens la Bruxelles. Aspru criticat, Michel se apără spunând că situaţia a fost „regretabilă”, dar a ales să nu o transforme într-un „incident public”.

„Preşedinta von der Leyen a fost luată prin surprindere. A decis să stea în altă parte şi să dea prioritate substanţei. Dar asta nu înseamnă că ea nu a acordat importanţă incidentului”, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt Eric Mamer.

„Ehm”, murmură von der Leyen nedumerită. Rămasă în picioare, ea pare că nu ştie unde să se aşeze, în timp ce Michel şi Erdogan se instalează în cele două fotolii pregătite pentru reuniune. Fostul ministru german al Apărării ia apoi loc pe o canapea, în plan secund faţă de cei doi bărbaţi, faţă în faţă cu ministrul turc de Externe.

„Doamna von der Leyen aşteaptă să fie tratată în conformitate cu regulile de protocol şi a cerut serviciilor sale să facă în aşa fel ca un incident de acest fel să nu se mai repete pe viitor”, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

„Preşedinţii celor două instituţii au acelaşi rang protocolar”, a insistat el.

Cum se apără Michel?

De cealaltă parte, Consiliul European, organul care reprezintă statele membre, a subliniat că preşedintele său prevalează asupra celui al Comisiei în ceea ce priveşte protocolul internaţional.

„Nicio dispoziţie nu a fost luată în afara celor cerute de delegaţia a UE care a pregătit vizita”, a susţinut pentru AFP un oficial turc. Vizita a fost pregătită de ambasadorul UE la Ankara.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus