Stiri de ultima ora

Situația unică cu care se confruntă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol

Situația unică cu care se confruntă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol
International
Situația unică cu care se confruntă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol

Un articol de: - 03 Dec 2018, 11:33

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se confruntă cu un caz unic în istoria sa de 58 de ani: un stat membru a decis să părăsească organizația, relatează CNN .

Astfel, Qatar ul a decis să renunțe la statutul de membru al OPEC începând cu 1 ianuarie 2019, fiind primul membru al organizației care ia această decizie.

"Decizia de retragere reflectă dorința Qatar ului de a-și concentra eforturile pe planurile de dezvoltare și de creștere a producției natură de gaz natural", a precizat Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul energiei din Qatar .

Micuțul stat arab are una dintre cele mai mici producții de petrol dintre toți membri, de aproximativ 600.000 de barili de petrol pe zi. El este, însă, și unul dintre cei mai mari producători de gaz natural lichefiat (LNG), cu o pondere de aproximativ 30% din cererea de la nivel global.

Qatar are, însă, o relație complicată și cu Arabia Saudită - liderul de facto al OPEC. De altfel, în 2017, o coaliție de state arabe condusă de Arabia Saudiă a impus o blocadă navală, terestră și aeriană Qatar -ului pe fondul tensiunilor din Siria și Yemen. Qatar este si singurul stat din Peninsula Arabă care, dea lungul timpului, s-a abținut să critice acțiunile interne sau externe ale Iranului - principalul adversar regional al Arabiei Saudite.

OPEC s-a mai confruntat și în trecut cu probleme din partea unora dintre membri săi. În 2008, Indonezia și-a suspendat statutul de membru OPEC, însă și l-a reactivat în 2015. Și Gabon a luat o decizie similară în ianuarie 1995, pentru a-l reactiva în 2016. Niciuna dintre aceste țări nu a renunțat, însă, permanent la apartanența de organizație.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus