Stiri de ultima ora

„Război cognitiv”. O fotografie cu ofiţeri navali americani urmărind un portavion chinez i-a pus pe jar pe comentatorii din China

„Război cognitiv”. O fotografie cu ofiţeri navali americani urmărind un portavion chinez i-a pus pe jar pe comentatorii din China
International
Comentatorii chinezi au acuzat SUA de „război cognitiv” după ce Marina SUA a publicat pe site-ul său pe 11 aprilie o imagine mai puţin obişnuită în care apar doi ofiţeri navali uitându-se relaxaţi la un portavion chinez în contextul tensiunilor amplificate în Marea Chinei de Sud.

Ofiţerii navali americani urmăresc relaxaţi, unul chiar cu un picior peste balustradă, mişcările unui portavion chinez (Liaoning). Fotografia este anterioară intrării primului portavion al ţării, Liaoning , în Marea Chinei de Sud weekendul trecut, după ce a finalizat o săptămână de exerciţii navale în jurul Taiwanului, relatează CNN citând Global Times.

O publicaţie din Hong Kong a scris că imaginea transmite un mesaj clar: „Suntem cu ochii pe voi”.

Lu Li-shih, fost profesor la Academia navală a Republicii China, a declarat însă pentru South China Post: „Această fotografie regizată reprezintă cu siguranţă un război cognitiv prin care SUA vrea să arate că nu privesc Armata de Eliberare a Poporului (PLA) ca pe o ameninţare imediată.

Fotografia îi înfăţişează pe comandantul Briggs şi pe adjunctul său - primul într-o poziţie ce pare foarte relaxată cu picioarele peste bord - uitându-se la vasul de război Liaoning aflat la doar câţiva kilometri distanţă, dorind astfel să arate că nu-şi iau prea în serios omologii din PLA”.

Comandorii distrugătorului USS Mustin urmăresc portavionul chinez Liaoning în Marea Filipinelor 4 aprilie 2021 FOTO US Navy

Andrei Chang, redactor-şef al Kanwa Defense Review, Canada, consideră că Washingtonul transmite un mesaj potrivit căruia SUA cunosc informaţiile cu privire la manevrele portavionului chinez, în timp ce un expert militar de la Beijing subliniază că distanţa dintre cele două nave de luptă era una sigură, scrie Defense România .

Poza apare în în contextul în care luna trecută China a refuzat să-şi retragă 183 de vase de pescuit din preajma recifului Whitsun (Insulele Spratly) considerat de Filipine, susţinut de SUA, teritoriul său. De alfel, în ultimii ani China a construit insule artificiale în marea Chinei de Sud, reclamând teritorii maritime disputate cu alte ţări asiatice.

„Beijing  se gândeşte că dacă exercită presiuni continue şi constrângeri pe termen lung va izbuti să îi preseze cu uşa pe sud-asiatici şi săi scoată de acolo”, a observat  Greg Poling, directorul Iniţiativei pentru Transparenţă Maritimă în Asia, citat de New York Times.

Experţii americani sunt de părere că imaginea poate fi un semnal că, dimpotrivă, Marina SUA, este îngrijorată de prezenţa chineză în Marea Chinei de Sud.

Chris Cavas, un jurnalist american specializat în ştiri navale, a scris pe Twitter: „O imagine foarte neobişnuită în care apar comandantul distrugătorului USS #MUSTIN DDG89  şi adjunctul său urmărind portaviounul chinez LIAONING 16 în Marea Filipinelor, pe 4 aprilie. Marina SUA rareori recunoaşte atât eforturile proprii de monitorizare a vaselor chineze, cât şi eforturile celeilalte părţi de urmărire a navelor americane”.

Imaginea a dispărut totuşi la scurt timp din secţiunea de presă a site-ului Marinei SUA, dar nu şi din galeria foto.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus