Stiri de ultima ora

Rusia avertizează că din cauza acțiunilor negândite ale Occidentului, situația cu Iranul riscă la o nouă escaldare

Rusia avertizează că din cauza  acțiunilor negândite  ale Occidentului, situația cu Iranul riscă la o nouă  escaldare
International
Rusia a denunţat marţi "acţiunile negândite" şi decizia "profund dezamăgitoare" a europenilor menită să declanşeze procesul de reglementare a diferendelor prevăzut de acordul internaţional asupra programului nuclear iranian din 2015, informează AFP.

Moscova a subliniat că nu vede "niciun motiv pentru un asemenea demers". "Mecanismul de reglementare a diferendelor a fost creat în scopuri total diferite. Cauzele dificultăţii de pune în aplicare acordul sunt în general cunoscute şi nu sunt legate de Iran", ci de SUA, care s-au retras unilateral din acest acord în 2018 şi au impus noi sancţiuni împotriva Teheranului, a pledat diplomaţia rusă.

Potrivit Moscovei, programul nuclear iranian "rămâne sub controlul constant al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), fără precedent prin amploarea şi profunzimea sa de verificare".

"În pofida tuturor provocărilor, acordul asupra programului nuclear iranian nu şi-a pierdut pertinenţa. Susţinem punerea lui în aplicare sistematică şi conform parametrilor conveniţi" în 2015, a continuat diplomaţie rusă, cerându-le europenilor "să nu agraveze situaţia".

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text, pentru a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate, au anunţat şefii celor trei diplomaţii, într-un comunicat comun emis marţi, indicând însă că nu se alătură campaniei de presiune maximă purtate de SUA împotriva Republicii islamice.

La 5 ianuarie, Teheranul a anunţat "a cincea şi ultimă fază" a planului său de reducere a angajamentelor, ca ripostă la ieşirea SUA din acord în 2018 şi la restabilirea de sancţiuni americane aspre care strangulează economia iraniană.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus