Stiri de ultima ora

Rusia a început deja livrările prin TurkStream. Ce implicaţii vor fi în zonă

Rusia a început deja livrările prin TurkStream. Ce implicaţii vor fi în zonă
International
Rusia construieşte două conexiuni importante cu piaţa energetică europeană, realizând gazoductul TurkStream şi mărind capacitatea Nordstream. ceea ce va mări importanţa gazului rusesc în zonă.

„Livrările de gaze ruseşti, nu numai pentru noi, dar şi pentru Grecia şi Macedonia de Nord, se efectuează prin noul punct de intrare [de la graniţa noastră cu Turcia]”, a declarat directorul executiv al Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, postului naţional de radio bulgar, BNR.

Strategia ruşilor este să livrzee gaze în Europa ocolind Ucraina, astfel că presa din Bulgharia anunţă deja că au început livrările prin TurkStream, gazoductul ce trece prin Turcia.

Producătorul rusesc de gaze Gazprom a început la 1 ianuarie livrarea a aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaze către Bulgaria prin TurkStream, substituind ruta care trece prin Ucraina şi România.

Pe acea rută Rusia livrase anul trecut Greciei circa 3 miliarde de metri cubi, iar Macedoniei de Nord jumătate de miliard.

Malinov a declarat că sunt conducte neutilizate în prezent - gazoductul TransBalkan -, dar că fluxul prin ele este acum reversibil şi se vor putea folosi pentru livrări în România, Moldova şi Ucraina, dacă va exista cerere.

„Am deschis deci ruta pentru a accesa LNG [gaze naturale lichefiate - n.trad.] de la terminalul LNG Revithoussa al Greciei până în Ucraina”, a declarat el. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus