Stiri de ultima ora

Regimul Putin, în alertă: Poliţiştii bat din uşă în uşă pentru a împiedica protestele preconizate pentru sâmbătă. Presiuni asupra reţelelor sociale

Regimul Putin, în alertă: Poliţiştii bat din uşă în uşă pentru a împiedica protestele preconizate pentru sâmbătă. Presiuni asupra reţelelor sociale
International
Angajaţii Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) - organizaţia lui Aleksei Navalnîi -, numeroşi activişti şi mai muţi jurnalişti au fost vizitaţi miercuri şi joi de poliţia rusă pentru a fi avertizaţi să nu participe sâmbătă la manifestaţii anti-Putin. În paralel, autorităţile ruse fac presiuni asupra reţelelor sociale să cenzureze încurajările la proteste.

Autorităţile ruse lucrează de zor să prevină organizarea unor manifestaţii de amploare împotriva conducerii de la Kremlin.

Luni seara, în timp ce era transferat de la o secţie de poliţie din Himki la închisoarea „Matrosskaia Tişina” din Moscova, Aleksei Navalnîi i-a îndemnat pe compatrioţii săi să iasă în stradă pentru „viitorul” lor.

Apelul la manifestaţii a fost reiterat în deschiderea unui documentar despre vasta schemă de corupţie prin care preşedintele rus la Marea Neagră.

Opozantul, încarcerat pentru 30 de zile la întoarcerea în ţară, îi îndeamnă pe ruşi să protesteze sâmbătă în centrele localităţilor lor faţă de „bandiţii aflaţi la putere”.

Ca urmare a acestor apeluri, autorităţile ruse au intrat în alertă. Potrivit portalului Meduza, angajaţii FBK, activişti anticorupţie şi jurnalişti din întreaga Rusie au fost vizitaţi miercuri şi joi de către poliţişti pentru a li se transmite un avertisment că actul va fi ilegal în cazul în care va avea loc.

Liubovi Sobol, o cunoscută activistă anticorupţie din Rusia, a declarat că nu a deschis uşa şi le-a comunicat poliţiştilor să lase nota de informare în cutia poştală. „Aţi adus? Bravo, v-aţi făcut datoria faţă de Putin”, le-a spus ea poliţiştilor care s-au prezentat la apartamentul său. Totuşi, spune Sobol, aceştia nu au plecat imediat, ci au cerut informaţii de la vecini.

Este a doua mobilizare masivă a poliţiei ruse legată de Navalnîi în ultimele zile. Duminică seara, poliţia rusă a arestat 53 de simpatizanţi ai lui Navalnîi veniţi la aeroportul Vnukovo pentru a-l întâmpina pe favoritul lor. În cele din urmă, autorităţile ruse au fost nevoite să redirecţioneze avionul cu opozantul rus la bord către aeroportul Şeremetievo.

Parlamentarii ruşi au votat în 2018 o lege care prevede pedepse cu închisoarea în caz de chemare a unei persoane sub 18 ani la un protest neautorizat. Navalnîi a criticat vehement această lege, apreciind că este menită să împiedice activitatea lui.

Aleksei Navalnîi, 44 de ani, a fost arestat duminică seara şi plasat în detenţie pentru că ar fi încălcat termenii eliberării sale condiţionate în perioada în care s-a aflat în Germania. Opozantul a stat aproape cinci luni în Germania, unde a primit îngrijiri medicale după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok în timpul unei deplasări la Tomsk şi a intrat în comă.

O anchetă jurnalistică internaţională arată clar că opozantul a fost otrăvit de o echipă specială din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). Acesta este convins că Putin este cel care a ordonat otrăvirea lui, acuzaţie pe care Kremlinul o respinge.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus