Stiri de ultima ora

Putin, despre o alianţă militară cu China: „Nu o excludem”. Ce spune despre stadiul negocierilor cu SUA privind tratatul New Start

Putin, despre o alianţă militară cu China: „Nu o excludem”. Ce spune despre stadiul negocierilor cu SUA privind tratatul New Start
International
Întrebat cu privire la posibilitatea unei astfel de alianţe, Putin a replicat: „nu avem nevoie de ea, dar, teoretic, ne-o putem imagina”.

Putin a notat că Rusia a împărtăşit tehnologii militare sensibile care a contribuit semnificativ la impulsionarea potenţialului militar al Chinei fără a intra însă în detalii, întrucât, a arătat preşedintele rus sunt informaţii sensibile.

„Fără îndoială cooperarea noastră cu China stimulează capacităţile de apărare ale armatei chineze”, a spus Putin precizând că în viitor legăturile militare dintre cele două ţări ar putea fi mai strânse.

„Timpul va arăta cum se vor dezvolta mai departe”, a spus Putin adăugând că nu „exclude” o colaborare mai strânsă.

Săptămâna aceasta, SUA şi Rusia au semnalat disponibilitatea de a accepta compromisuri în discuţiile privind extinderea tratatului. Iniţial, administraţia Trump a insistat asupra condiţiei alăturării Chinei, dar apoi a propus o extindere timp de un an care să vină împreună cu limite mai cuprinzătoare, şi anume referitor la focoasele nucleare.

Kremlinul s-a opus iniţial, dar în cursul săptămânii Ministrul rus de externe a declarat că Moscova ar putea accepta o îngheţare a focoaselor nucleare dacă SUA nu va avea şi alte pretenţii şi va merge mai departe.

Putin nu a menţionat nimic despre această chestiune, dar a subliniat importanţa salvării tratatului.

„Întrebarea este dacă păstrăm tratatul existent aşa cum este, demarăm nişte discuţii detaliate şi încercăm să ajungem la un compromis într-un an sau pierdem tratatul cu totul, lăsându-ne pe noi, Rusia, SUA, alături de restul lumii, fără niciun fel de acord prin care să fie restricţionată cursa înarmării. Cred că a a doua opţiune e mult mai rea”.

Putin a adăugat că Rusia nu „se va agăţa de tratat”, şi îşi va asigura securitatea şi fără el , dacă partenerii săi decid că nu au nevoie de el, şi că Rusia „nu-i va opri”.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus