Stiri de ultima ora

Puterile europene vor să forţeze Iranul să revină la respectarea acordului nuclear

Puterile europene vor să forţeze Iranul să revină la respectarea acordului nuclear
International
Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanşat un proces de mediere, marţi, care are scopul de a forţa Iranul să revină la respectarea limitelor impuse asupra programului său nuclear, altfel riscând noi sancţiuni internaţionale.

Acest pas ar putea duce, peste câteva luni, la prăbuşirea completă a înţelegerii şi la reinstituirea sancţiunilor asupra Teheranului de către statele europene.

Oficialii celor trei state au afirmat în comunicat că nu au altă opţiune decât să ia măsuri, după escaladarea conflictului dintre SUA şi Iran, ca urmare a asasinării de către americani a generalului iranian Qasem Soleimani şi a faptului că Teheranul a anunţat că va renunţa la elemente-cheie ale acordului nuclear (JCPOA) – inclusiv o limitare a centrifugelor. Guvernul iranian a emis un comunicat care spune că programul nuclear „nu mai are restricţii operaţionale”.

Drept rezultat, europenii au spus că nu pot continua să încerce să salveze înţelegerea, fără să declanşeze  „mecanismul de reglementare a diferendelor”, prevăzut în textul acordului.

Puterile europene au spus că prin declanşarea acestui mecanis încă există speranţă pentru a salva acordul şi a convinge Iranul să-şi reînnoiască participarea. Unii diplomaţi au afirmat că singura speranţă ca acest lucru să se întâmple este ca Trump să piardă alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

„Facem acest lucru cu bună credinţă, cu obiectivul fundamental de a menţine JCPOA şi cu speranţa sinceră de a găsi o cale de rezolvare a impasului prin dialog diplomatic constructiv, menţinând în acelaşi timp acordul şi rămânând în cadrele sale”, se precizează în comunicat.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus