Stiri de ultima ora

Procurori japonezi vor să îl interogheze pe fostul premier Shinzo Abe în legătură cu finanţarea unor recepții pentru susținătorii săi

Procurori japonezi vor să îl interogheze pe fostul premier Shinzo Abe în legătură cu finanţarea unor recepții pentru susținătorii săi
International
Conform legislaţiei japoneze, cheltuielile efectuate pentru evenimente politice trebuie să fie declarate, dar procurori afirmă că biroul lui Abe nu a făcut-o pentru recepţii pe care un grup politic care îl susţinea le-a organizat în mai multe rânduri în ajunul sărbătorii Cireşilor în floare, patronată în fiecare primăvară de guvern.

Canalul de televiziune public NHK a declarat că grupul pro-Abe a plătit peste opt milioane de yeni (63.000 de euro) pentru aceste evenimente într-o perioadă de cinci ani, până în 2019.

Biroul procurorilor din Tokyo, care a refuzat să comenteze aceste informaţii, i-a interogat deja pe secretari ai lui Abe pentru că ar fi omis aparent să semnaleze corect costul acestor recepţii.

Potrivit NHK şi agenţiei de presă Jiji, procurorii vor să-l interogheze acum pe Shinzo Abe pentru a afla ceea ce ştia el despre aceste plăţi.

Abe, care nu a răspuns încă cererii procurorilor, a negat orice act blamabil, afirmând că invitaţii, inclusiv alegători din circumscripţia sa, au asistat la recepţii pe propriile lor cheltuieli.

Fostul premier de 65 de ani, provenit din dreapta naţionalistă japoneză, a demisionat în septembrie din motive de sănătate, după ce a doborât recorduri de longevitate (aproape nouă ani în două mandate) ca prim-ministru al Japoniei.

El a supravieţuit mai multor scandaluri în timp ce se afla la putere, în special în legătură cu sărbătoarea Cireşilor în floare.

Această tradiţie, care datează de mai multe decenii, constă în invitarea a mii de personalităţi meritorii din diverse domenii, precum sportivi şi artişti.

Dar guvernul Abe a fost acuzat că şi-a invitat susţinătorii şi chiar pe un membru al organizaţiei yakuza (mafia japoneză). Lista invitaţilor la ultima ediţie a fost distrusă.

Noul premier Yoshihide Suga, mâna dreaptă a lui Shinzo Abe, a declarat că nu va organiza un astfel de eveniment anul viitor.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus