Stiri de ultima ora

Premierul Spaniei, citat ca martor în procesul de corupţie în care sunt implicaţi membri ai partidului său

Premierul Spaniei, citat ca martor în procesul de corupţie în care sunt implicaţi membri ai partidului său
International
Premierul conservator spaniol, Mariano Rajoy, urmează să fie citat ca martor în procesul legat de o vastă reţea de corupţie în care sunt implicaţi responsabili ai formaţiunii sale politice, Partidul Popular, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Totuşi, potrivit unui purtător de cuvânt al Audienţei Naţionale, instanţa spaniolă specializată în dosare politico-financiare şi de terorism, data la care Rajoy va fi audiat „nu a fost încă stabilită“, notează AFP.

Preşedinte al Partidului Popular din anul 2004 şi şef al guvernului din 2011, Rajoy este citat ca martor în procesul cunoscut în Spania sub numele de „Gürtel“ şi care a început în toamna anului 2016.

Conform acuzării, membrii reţelei Gürtel, conduse de omul de afaceri Francisco Correa, ofereau mită şi diverse cadouri funcţionarilor şi politicienilor pentru ca aceştia să acorde contracte unor anumite societăţi.

În anul 2014, acest scandal a condus la demisia ministrului Sănătăţii, Ana Mato, al cărei fost soţ este trimis în judecată sub acuzaţia că a fost unul dintre presupuşii beneficiari ai cadourile oferite de această reţea.

Un alt acuzat, Luis Barcenas, fost trezorier al Partidului Popular, trebuie să explice provenienţa averii sale de aproximativ 48 de milioane euro, bani care au fost depuşi în bănci elveţiene. 

În luna ianuarie, el a admis în faţa judecătorilor că formaţiunea dispunea „de resurse care nu apăreau în contabilitatea oficială“, aceasta fiind alimentată, conform de declaraţiilor sale, de donaţii făcute de oameni de afaceri.

De altfel, numeroasele scandaluri de corupţie care au afectat Partidul Popular spaniol au contribuit la pierderea majorităţii absolute de către această formaţiune la alegerile din anul 2015.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus