Stiri de ultima ora

Premierul palestinian susține că plecarea lui Benjamin Netanyahu marchează sfârșitul uneia dintre cele mai rele perioade

Premierul palestinian susține că plecarea lui Benjamin Netanyahu marchează sfârșitul  uneia dintre cele mai rele perioade
International
Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a apreciat luni că plecarea lui Benjamin Netanyahu de la putere marchează "sfârşitul uneia dintre cele mai rele perioade ale conflictului" israeliano-palestinian, la o zi după ce în Israel a fost învestit un nou guvern, relatează AFP.

"Noi nu considerăm acest nou guvern ca fiind mai puţin rău decât precedentul", a declarat Shtayyeh, care a "condamnat anunţurile noului premier Naftali Bennet de a susţine coloniile israeliene".

Noul prim-ministru israelian Naftali Bennett este un reprezentant al dreptei radicale şi este apropiat de coloniştii israelieni, pe care i-a reprezentant în cadrul unei organizaţii.

Circa 475.000 de israelieni trăiesc în Cisiordania în colonii considerate ilegale de către dreptul internaţional. Peste 2,8 milioane de palestinieni trăiesc de asemenea pe acest teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către Israel şi unde îşi are sediul Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP).

În Ierusalimul de Est, un alt teritoriu palestinian ocupat de Israel, 210.000 de colonişti israelieni trăiesc alături de peste 300.000 de palestinieni.

"Noul guvern (israelian) nu are viitor dacă nu ia în considerare viitorul poporului palestinian şi drepturile sale legitime", a mai spus Shtayyeh.

Parlamentul israelian a aprobat duminică - cu 60 de voturi pentru şi 59 împotrivă - guvernul "schimbării", o coaliţie heteroclită din opt partide, a căror ambiţie a fost să-l îndepărteze de la putere pe Benjamin Netanyahu, premierul cel mai longeviv din istoria Israelului.

Mişcarea islamistă Hamas, la putere în enclava palestiniană Fâşia Gaza, aflată sub blocadă israeliană, a declarat la rândul său că noul guvern nu schimbă "nimic" în relaţiile sale cu Israelul, în timp ce o încetare a focului a pus capăt la 21 iunie unor violenţe ce riscau să escaladeze între cele două tabere.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus