Stiri de ultima ora

Polonia şi SUA: trupe americane suplimentare, gaz lichefiat și posibilă ridicare a vizelor

Polonia şi SUA: trupe americane suplimentare, gaz lichefiat și posibilă ridicare a vizelor
International
Începutul unei prietenii minunate? După discuţii între preşedintele Poloniei, Andrzej Duda şi vicepreşedintele SUA, Mike Pence, au fost prezentate progrese într-o seamă de chestiuni.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că ţara sa îşi propune până la sfârşitul acestui an să decidă asupra locului exact în care vor fi staţionate trupe suplimentare ale SUA. "Sper că vom semna încă în acest an acordurile finale privind extinderea prezenţei militare americane şi că vom lua decizia finală asupra locului în care vor fi staţionate trupele", a declarat Duda la Varşovia, la capătul unei întrevederi avute cu vicepreşedintele SUA, Mike Pence. Pence îl reprezintă pe preşedintele SUA, Donal Trump, care şi-a contramandat în ultima clipă vizita în Polonia şi participarea la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza uraganului "Dorian". În cadrul unei vizite pe care Duda a efectuat-o la Casa Albă în iunie, cele două părţi au convenit creşterea contingentului american staţionat în Polonia de la 4500 la 5500 de militari. În schimbul întăririi de către SUA a flancului estic al NATO, Polonia s-a angajat să construiască şi să finanţeze infrastructura necesară trupelor americane. Trump aduce Germaniei o serie de acuzaţii Trump a adus în discuţie posibilitatea relocării unor militari americani din Germania în Polonia. Şeful Casei Albe tot acuză Germania că nu-şi onorează obligaţii către NATO pe care singură şi le-a asumat şi că nu alocă Apărării bani suficienţi. În schimb, Trump a elogiat în repetate ori Polonia pentru exact acest lucru. Şi în privinţa cooperării energetice, vicepreşedintele SUA a făcut o serie de declaraţii foarte explicite.  Pence a lăudat Polonia fiindcă se opune construcţiei, sub Marea Baltică, a gazoductului North Stream 2, prin care urmează a fi transportat în Germania gaz din Rusia. El a criticat Germania, spunând că astfel ţara va deveni energetic dependentă de Federaţia Rusă. Pence i-a mulţumit lui Duda fiindcă se implică împotriva dependenţei energetice a Europei de Rusia.

North Stream 2 este un ghimpe în ochii SUA, care vor să vândă în Europa gazul lor lichefiat

Gazul lichefiat din SUA este costisitor North Stream 2 urmează să livreze începând de anul viitor Germaniei gaz rusesc. Dar şi SUA vor să vândă în Europa gazul lichefiat excedentar pe care-l au. Însă gazul lichefiat american este mai scump decât gazul rusesc din gazoduct. Cu toate acestea, Polonia s-a angajat să cumpere gaz american în valoare de aproximativ 30 de miliarde de euro şi a construit un terminal special destinat navelor americane de transport LNG-LPG. Guvernul de la Varşovia este, ca şi administraţia americană, strict împotriva North Stream 2. SUA analizează posibile sancţiuni din pricina acestui proiect. Cu privire la anularea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii polonezi care călătoresc în SUA, Pence a declarat că Polonia este pe cale să se califice curând pentru un program aferent. De îndată ce vor fi îndeplinite toate condiţiile, SUA vor desfiinţa obligativitatea vizelor pentru cetăţenii polonezi, a asigurat Pence. Cetăţenii americani au deja de mai multă vreme permisiunea de a călători în Polonia fără viză, dar polonezii trebuie să ceară viză înainte de a călători în SUA. Cetăţenii germani şi cetăţenii multor altor state europene nu mai au nevoie demult de viză pentru a se deplasa în SUA. ia/os (dpa, rtr)
www.dw.de

Articole similare :
comments powered by Disqus