Stiri de ultima ora

Pericol de CICLON în Bangladesh şi Myanmar: Milioane de persoane au fost alertate

Pericol de CICLON în Bangladesh şi Myanmar: Milioane de persoane au fost alertate
International
Departamentul meteorologic a ridicat nivelul de alertă odată cu apropierea "furtunii ciclonice Mahasen", care prezintă un "risc sporit, deoarece ciclonul loveşte (zona de) coastă", a declarat pentru AFP Shamsuddin Ahmed, adjunctul directorului instituţiei.

Potrivit acestuia, ciclonul se afla în Golful Bengal, la aproximativ 1.355 de kilometri sud-vest de Chittagong, al doilea cel mai important oraş din Bangladesh, şi ar putea să atingă zona de coastă joi.

"Mahasen este în continuare o furtună ciclonică. Ea nu este încă suficient de puternică pentru a se transforma într-un ciclon puternic, dar urmează să se intensifice", a adăugat el.

Guvernul este nevoit să aştepte să afle cu siguranţă care este direcţia acesteia, înainte să difuzeze un ordin de evacuare către locuitori, a precizat Muhammad Abdhullah, administratorul provinciei Chittagong.

"Am alertat populaţia care trăieşte în zona de coastă, dar nu am evacuat-o deoarece nu ştim încă unde va lovi ciclonul. Însă suntem pe deplin pregătiţi", a dat el asigurări.

Aproximativ 30 de milioane de locuitori, dintr-o populaţie totală de 153 de milioane, trăiesc în zona de coastă a Bangladeshului. Această ţară, care are ieşire la Golful Bengal şi al cărei teritoriu se situează chiar la nivelul mării, este afectată deseori de cicloni care provoacă victime.

În mai 2009, Aila a lovit sudul ţării, omorând aproximativ 300 de persoane şi lăsând alte câteva sute de persoane fără adăpost. În noiembrie 2007, Sidr s-a soldat cu 3.300 de morţi, 800 de persoane date dispărute, 8,7 milioane de sinistraţi şi pagube în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

În Myanmar, de cealaltă parte a frontierei, autorităţile au început să se pregătească. Aproximativ 140.000 de persoane trăiesc în tabere improvizate, în statul Rakhine, în urma unor confruntări, anul trecut, între budişti de etnie rakhin şi musulmani din cadrul minorităţii apartide rohingya, soldate cu aproximativ 200 de morţi.

Autorităţi din statul Rakhine au început să mute aceste persoane deplasate, majoritatea minoritari rohingya, însă unii refuză să plece, potrivit unui ofiţer de poliţie din Sittwe, capitala statului.

"Autorităţile le-au cerut să meargă în zone mai înalte, în sate musulmane din jurul taberei. Dar ei nu au vrut", a declarat el pentru AFP sub protecţia anonimatului. Ei "au fost instalaţi în cabane din lemn, care nu rezistă dacă loveşte ciclonul", a adăugat aceeaşi sursă.

În Myanmar, spectrul ciclonlui aminteşte despre Nargis, care a devastat în 2008 delta Irrawaddy, mai la sud, şi s-a soldat cu 138.000 de morţi şi dispăruţi.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus