Stiri de ultima ora

Pe fondul deteriorării situaţiei din Afganistan, Tadjikistanul a organizat cel mai amplu exerciţiu militar din istoria sa

Pe fondul deteriorării situaţiei din Afganistan, Tadjikistanul a organizat cel mai amplu exerciţiu militar din istoria sa
International
Statul vecin al Afganistanului, Tadjikistan, a organizat joi cel mai amplu exerciţiu militar din istoria sa, care a implicat întreaga armată a naţiunii din Asia Centrală, iar preşedintele Emomali Rahmon a făcut un apel la vigilenţă, pe fondul luptelor de la sud de frontieră.

Nesiguranţa a crescut în Afganistan în ultimele săptămâni, stimulată în mare parte de luptele din provinciile sale, în timp ce trupele străine conduse de SUA îşi finalizează retragerea şi talibanii lansează ofensive majore, ocupând districte şi puncte de trecere a frontierei.

Tadjikistanul a mobilizat 130.000 de rezervişti, pe lângă 100.000 de militari activi, pentru exerciţiul de trei ore de joi, a declarat preşedintele Rahmon la o paradă militară desfăşurată în aceeaşi zi. El a declarat totodată că 20.000 de rezervişti au fost trimişi pentru a consolida graniţa Tadjikistanului cu Afganistanul.

Sute de militari afgani au trecut luna aceasta frontiera în Tadjikistan, retrăgându-se din calea unei ofensive a talibanilor. Tadjikistanul i-a trimis înapoi mai târziu, după ce Guvernul de la Kabul a pregătit zboruri speciale pentru a-şi repatria soldaţii. Rusia, care operează o bază militară în Tadjikistan, intenţionează să organizeze exerciţii comune acolo cu Tadjikistanul şi Uzbekistanul, luna viitoare, notează REUTERS.

Rusia a adus tancuri la 20 de kilometri de graniţa cu Afganistan 

Rusia a desfăşurat tancuri în apropierea graniţei Tadjikistanului cu Afganistan, marţi, înainte de efectuarea unor exerciţii militare planificate pentru luna viitoare, relatează Reuters şi The Moscow Times. Moscova a anunţat efectuarea mai multor exerciţii în contextul tensiunilor regionale generate de ofensivele talibanilor şi de retragerea SUA din regiune.

Potrivit sursei citate, echipaje de tancuri de la baza militară rusă din Tadjikistan, cea mai mare de pe teritoriu străin, au finalizat o călătorie de 200 de kilometri şi au ajuns în apropierea frontierei afgane. În timpul defăşurării, tancurile T-72 au efectuat exerciţii de protejare de convoaie şi de respingere a focului inamic.

Exerciţiile comune, care implică trupe ale Rusiei, Uzbekistanului şi Tadjikistanului, vor fi efectuate la 20 de kilometri de frontiera afgană, între 5 şi 10 august.

Marţi, Rusia a adăugat şi că exerciţii comune doar cu trupe din Uzbekistan vor avea loc în sudul ţării, tot în apropierea frontierei afgane, între 30 iulie şi 10 august şi vor implica 1500 de soldaţi şi 200 de vehicule militare, inclusiv aeronave.

Anterior, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia va interveni în Afganistan doar dacă ostilităţile din această ţară se vor extinde peste graniţe şi vor afecta securitatea partenerilor săi.

Organizaţia Crucea Roşie a semnalat o creştere bruscă a numărului de persoane civile care primesc îngrijiri medicale în urma unor răni provocate de război la unităţile sale din Afganistan, scrie Rador.

Potivit anunţului, personalul Crucii Roşii a tratat aproximativ 50.000 de pacienţi care prezentau răni foarte grave în primele şase luni ale acestui an. La unul dintre spitalele din oraşul Kandahar, scena unei bătălii crâncene între talibani şi forţele guvernamentale, numărul pacienţilor cu răni de război s-a dublat faţă de anul trecut.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus