Stiri de ultima ora

„Operaţiunea Lima”. O fetiţă de opt ani răpită din casa bunicilor de un grup anti-stat, salvată de autorităţile elveţiene

„Operaţiunea Lima”. O fetiţă de opt ani răpită din casa bunicilor de un grup anti-stat, salvată de autorităţile elveţiene
International
Mia, o fetiţă de opt ani răpită de un grup extremist din casa bunicilor ei, a fost găsită împreună cu mama ei într-o fabrică abandonată din Elveţia FOTO EPA-EFE

O fetiţă în vârstă de opt ani a fost salvată duminică în Elveţia la cinci zile după ce fusese răpită „în stil militar” din casa bunicii sale din Franţa. Răpirea a fost organizată de un grup cu anumite idei despre bunăstarea copiilor, iar mama fetiţei ar fi fost complice, relatează AFP.

Mia şi mama sa au fost găsite în ascunzătoarea lor dintr-o fabrică abandonată din municipalitatea elveţiană Sainte-Croix după o operaţiune amplă de căutare, au transmis procurorii francezi.

Lola Montemaggi, mama fetiţei, şi alte cinci persoane complice la răpire au fost arestate.

Pe 13 aprilie, trei bărbaţi s-au dat drept angajaţi ai Protecţiei Copilului, folosind documente false, şi astfel au convins-o pe bunica maternă a Miei să le predea fetiţa. Aceasta locuia în satul Les Poulières din apropierea graniţei dintre Franţa şi Elveţia.

Deşi răpirea nu a fost violentă, spun procurorii francezi din Nancy, grupul de răpitori a acţionat pe modelul unei operaţiuni militare, extrem de bine pregătită, care a primit şi un nume pe măsură, „Operaţiunea Lima”.

Grupul era dotat cu dispozitive de comunicare walkie-talkie, echipament de campare, plăcuţe false de înmatriculare şi un buget de 3.000 de euro pentru cheltuieli, au arătat procurorii.

Complicii, care nu erau cunoscuţi poliţiei, au fost descrişi ca făcând parte din „aceeaşi comunitate de idei”.

„Au credinţe împotriva statului şi s-au mobilizat contra a ceea ce ei numesc dictatură a sănătăţii”, spun procurorii, precizând că din punctul acestora de vedere „copiii sunt luaţi pe nedrept de la părinţi”.

După răpire, trei dintre bărbaţi şi mama fetiţei au trecut graniţa din Franţa în Elveţia mergând cu rândul alături de copil.

Odată ajunşi în Elveţia, un bărbat numit Romeo le-a preluat pe Mia şi pe mama ei într-un Porsche şi le-a condus la un hotel. Au stat o noapte la hotel alături de o femeie „simpatizantă a mişcării” înainte de a ajunge la Sainte-Croix,  o municipalitate din districtul Jura-Nord Vaudois( cantonul Vaud, Elveţia).

Cinci persoane cu vârste între 23 şi 60 de ani au fost arestate pentru complicitate la răpire.

Mia este sănătoasă şi se află în grija unui asistent social şi unui psiholog urmând să fie dusă înapoi la bunica sa. Reunirea lor este amânată în contextul presiunilor mediatice după ce cazul a intrat în atenţia publică, fiind dezbătut intens.

Mama nu s-a opus arestării la sosirea anchetatorilor elveţieni la fabrica abandonată, deşi Mia a ţipat la vederea lor, potrivit unor martori care au descris scena pentru un fotograf AFP.

Montemaggi se află în custodia poliţiei elveţiene până ce va emis un mandat de arestare european în urma căruia urmează să fie extrădată în Franţa.

Aproape 200 de poliţişti au participat la eforturile de căutare. Avocatul bunicilor a dezvăluit că salvarea fetei este un sentiment imens de uşurare pentru aceştia.

„Pune capăt nopţilor de groază şi nelinişte pentru viaţa fetiţei, în special din cauza credinţelor extremiste ale răpitorilor ei”, a spus avocatul acestora.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus