Stiri de ultima ora

O nouă manifestaţie a avut loc împotriva arestării guvernatorului din orașul rus Habarovsk

O nouă manifestaţie a avut loc împotriva arestării guvernatorului din orașul rus Habarovsk
International
Pentru al patrulea weekend consecutiv, protestatarii au mărşăluit pe străzile acestui oraş din apropierea Chinei, scandând sloganuri anti-Kremlin şi în semn de sprijin pentru fostul guvernator Serghei Furgal, arestat pe 9 iulie şi transferat la Moscova unde a fost încarcerat.

Furgal a fost ales guvernator în 2018, învingându-l lejer pe candidatul Kremlinului. Localnicii cred că arestarea sa în timp ce el era foarte popular, pentru presupuse crime datând de la mijlocul anilor 2000, este motivată politic şi se întreabă de ce el va fi judecat departe de Habarovsk.

Această mişcare de protest împotriva guvernului este cea mai mare din ultimii ani în Rusia, în afară de Moscova.

"L-au arestat pe guvernator ca pe ultimul dintre tâlhari şi l-au arătat în toată ţara. Este o palmă peste faţă pentru noi, ca cetăţeni care l-au ales. Nu suntem pentru anarhie, suntem pentru putere, dar pentru puterea poporului", a declarat pentru AFP Stanislav Nassonov, un locuitor în vârstă de 40 de ani.

Manifestaţia a adunat sâmbătă mai puţine persoane decât în urmă cu o săptămână, când presa locală estima că 35.000 până la 50.000 de persoane au ieşit în stradă.

Potrivit jurnaliştilor prezenţi la faţa locului, aproximativ 30.000 de persoane au participat, în timp ce primăria din Habarovsk estimează că doar 3.500 de manifestanţi au luat parte, asigurând că "interesul scade" pentru demonstraţii.

Săptămâna trecută, Kremlinul a susţinut că manifestaţiile au fost alimentate de activişti ai opoziţiei din afara regiunii.

Proteste au avut loc de asemenea la Vladivostok, un alt mare oraş din Extremul Orient rus, unde mai multe persoane au fost arestate, potrivit ONG-ului OVD-Info.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus