Stiri de ultima ora

Nivelul alertei teroriste în Regatul Unit a fost coborât luni de la grav la substanţial

Nivelul alertei teroriste în Regatul Unit a fost coborât luni de la grav la substanţial
International
Nivelul alertei teroriste în Regatul Unit a fost coborât luni de la ”grav” la ”substanţial”, riscul unui atentat fiind de-acum considerat drept ”probabil” şi nu ”foarte probabil”, a anunţat ministrul britanic de Interne Priti Patel, relatează AFP potrivit news.ro

”Centrul de analiză teroristă a coborât nivelul alertei teroriste de la grav la substanţial”, a anunţat ea într-un comunicat.

Centrul de analiză teroristă reevaluează nivelul alertei din şase în şase luni. Regatul Unit se sitează de-acum la al treilea nivel de alertă - pe o scală de cinci.

”În pofida coborârii nivelului alertei, terorismul rămâne una dintre ameninţările cele mai directe şi imediate la adresa securităţii noastre interne”, a avertizat ministrul, îndemnând publicul să ”rămână vigilent”.

Marea Britanie nu s-a mai aflat la acest nivel de alertă de la 19 august 2014, data la care acesta a fost ridicat de la nivelul ”substanţial” la nivelul ”grav”, în faţa ameninţării teroriste în legătură cu Siria şi Irakul.

Regatul Unit a fost însângerat apoi de un val de atentate, revendicate de gruparea Statul Islamic (SI).

În martie 2017, un bărbat a intrat cu vehiculul în mulţime, pe Podul Westminster, după care a înjunghiat mortal un poliţist în faţa sediului Parlamentului, un atentat soldat cu cinci morţi.

Două luni mai târziu, 22 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise într-un atac la sfârşitul unui concert al Arianei Grande, la Manchester.

În iunie, în acelaşi an, o camionetă a intrat în mulţime pe London Bridge, după care cele trei persoane de la bordul acesteia au înjunghiat trecători în Borough Market. Bilanţul a fost de opt morţi şi aproximativ 50 de răniţi.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus