Stiri de ultima ora

Necruţătoarea mamă Rusie. Taţii singuri cu copii născuţi de mame surogat, prigoniţi de statul rus

Necruţătoarea mamă Rusie. Taţii singuri cu copii născuţi de mame surogat, prigoniţi de statul rus
International
Măsurile anunţate sunt doar cel mai recent episod dintr-o campanie dură dusă de Rusia împotriva drepturilor minorităţilor sexuale, FOTO Arhivă

Mai mulţi bărbaţi homosexuali au fugit din Rusia după ce oficiali ai guvernului de la Moscova au anunţat că vor aresta persoanele „cu o orientare sexuală non-tradiţională” care au copii născuţi de mame surogat, relatează presa internaţională.

Naşterea de copii de către mame surogat este legală în Rusia, dar a intrat tot mai mult în ultimii ani în vizorul politicienilor conservatori şi a Bisericii Ortodoxe. Anul acesta, poliţia a arestat mai mulţi medici care lucrau în clinici de fertilitate, acuzându-i de „trafic de copii”, iar presa controlată de Kremlin a citat recent un oficial rus care a declarat că investigaţia va fi extinsă şi la toţi bărbaţii singuri care cresc un copil născut de o mamă surogat, asumpţia autorităţilor fiind că aceştia sunt homosexuali, scrie The Guardian.

„Planul este să fie arestaţi mai mulţi suspecţi, inclusiv bărbaţi ruşi singuri care au folosit mame surogat pentru a avea copii”, a spus acesta, susţinând că este ilegal ca bărbaţii homosexuali să aibă copii în felul acesta. 

Un bărbat aflat în această situaţie a fugit din Rusia la scurt timp după ce a citit în presă această declaraţie, declarând pentru The Guardian că nu ştie de existenţa unei astfel de legi, dar că nu poate să-şi asume riscul de a-şi pierde fiul în vârstă de şase luni. Bărbatul, care a dorit să-şi păstreze anonimitate din motive evidente, a explicat că procurorii nu l-au contact direct până să fugă, dar că o cunoştinţă angajată la una dintre cinicile de feritilitate vizate de autorităţi l-a avertizat că procurorii se află în posesia documentelor medicale ale copilului său, toate indiciile arătând că va avea cel mai probabil probleme în viitorul apropiat. 

„Credeam că am pierdut contactul cu realitate, că nu citesc bine ştirea respectivă”, a descris acesta momentul în care a văzut articolul de presă care conţinea anunţul oficialului rus. „Îmi doresc să mă pot întoarce acasă, să-mi aduc copilul într-un loc pe care îl cunoaşte, cu bunicii lui lângă el”, a spus acesta când a fost întrebat despre planurile de a se întoarce în Rusia. Cu toate acestea, nu vede vreo speranţă că autorităţile vor adopta vreo schimbare în politica de prigonire demarată. 

Bărbatul nu este singurul în această situaţie. Konstantin Svitnev, un avocat rus specializat în problema drepturilor reproductive, a declarat că ştie alte câteva persoane care au fugit din Rusia de la apariţia anunţului: „Pentru oamenii aceştia e un dezastru. Au un loc de muncă, o casă, o afacere, au o viaţă în Rusia. Iar acum, pentru că au decis să devină părinţă în ţara asta, sunt nevoiţi să-şi ia copiii, să lase tot în urmă şi să dispară în necunoscut”.

Svitnev a fost şi el, la rândul său, suspectat în cadrul investigaţiei care a vizat „traficul de copii”, începută în ianuarie după ce un copil născut de o mamă surogat a murit din cauza sindromului morţii subite la sugari. Copilul era îngrijit de bone în timp ce părinţii lui se ocupau de toate documentele cerute de statul rus pentru a-l putea lua acasă, în ţara din care aceştia proveneau. Avocatul a explicat că procurorii au început să atace taţii singuri care au copii născuţi de mame surogat după ce investigaţia iniţială a eşuat în a scoate la iveală „vreo vină pentru moartea copilului, vreun temei pentrru acuzaţii”.

Prigoana taţilor singuri, suspectaţi că ar fi homosexuali, este doar cel mai recent episod dintr-un lung efort al statului rus de a combate aşa numitele comportamentele „non-tradiţionale”. În ultimii ani, Moscova a adoptat o lungă listă de legislaţie anti-LGBT, iar presa aservită Kremlinului prezintă homosexualiate şi drepturile pentru minorităţi sexuale ca o invenţie occidentală menită să otrăvească viaţa spirituală a Rusiei. Recent, constituţia Rusiei a fost modificată pentru a defini instituţia căsătoriei ca fiind doar cea între un bărbat şi o femeie. În acelaşi timp, legislativul rus dezbate o lege care ar interzice persoanelor transgender să-şi schimbe sexul în certificatele de naştere şi, mai multe, i-ar obliga pe cei care au făcut tranziţia de la un sex la altul să-şi schimbe statutul. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus