Stiri de ultima ora

Începe în Franța primul proces intentat unui poliţist pentru violenţe împotriva vestelor galbene

Începe în Franța primul proces intentat unui poliţist pentru violenţe împotriva  vestelor galbene
International
Cu câteva minute mai devreme, comandantul companiei sale fusese rănit grav la cap de o piatră aruncată de un manifestant.

Vestele galbene au denunţat în mod repetat violenţele poliţiei şi folosirea de grenade şi aşa-numite lansatoare de gloanţe de apărare (LBD, flashball) de către forţele de ordine, care acuză la rândul lor violenţa unor elemente radicalizate.

Potrivit autorităţilor, 2.500 de protestatari şi 1.800 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi de la debutul mişcării.

În cazul incidentului produs pe 1 mai, Parchetul din Paris a sesizat Inspecţia generală a poliţiei naţionale (IGPN), a cărei imparţialitate este frecvent pusă sub semnul întrebării de vestele galbene şi uneori de presă.

Inspecţia a încheiat până acum investigaţiile în aproape 70% dintre cazurile semnalate, concluziile fiind transmise Parchetului din Paris. Cazurile cele mai grave au fost încredinţate unor judecători de instrucţie.

În total, în urma plângerilor împotriva forţelor de ordine au fost înregistrate 372 proceduri, 109 dintre ele fiind clasate, a transmis Ministerul Justiţiei către AFP.

Potrivit unui bilanţ alcătuit de jurnalistul independent David Dufresne înaintea protestului de sâmbăta trecută, 24 de persoane şi-au pierdut vederea la un ochi de la debutul manifestaţiilor.

În martie, Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut Franţei o anchetă aprofundată asupra tuturor cazurilor raportate de utilizare excesivă a forţei .
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus