Stiri de ultima ora

Navalnîi îşi ispăşeşte pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare în regiunea Vladimir

Navalnîi
îşi ispăşeşte pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare în regiunea Vladimir
International
Principalul opozant al Kremlinukui Aleksei Navalnîi a fost dus în regiunea Vladimir, situată la 200 de kilometri est de Moscova, pentru a-şi ispăşi într-o colonie penitenciară de acolo pedeapsa la doi ani şi jumătate de închisoare, a anunţat un organism public din Rusia, potrivit AFP.

„Aleksei Navalnîi a sosit într-o instituţie a serviciilor penitenciare din regiunea Vladimir pentru a-şi efectua pedeapsa”, a anunţat într-un comunicat Comisariatul Public de Supraveghere din Moscova (ONK).

Secretarul general al ONK Aleksei Melnikov a declarat agenţei ruse de presă Interfax că Navalnîi a fost plasat mai întâi în carantină, după care va fi transferat către o colonie din regiune.

Potrivit unor surse contactate de agenţiile ruse de presă TASS şi RIA Novosti, opozantul urmează să fie transferat în Colonia Penitenciară numărul 2, situată în orăşelul Pokrov.

Presa rusă scrie că această colonie este de tip „regim normal”, adică o colonie în care condiţiile de detenţie sunt mai puţin dure, şi că în ea se află 800 de deţinuţi.

Directorul serviciilor penitenciare ruse Aleksandr Kalaşnikov susţinea vineri că Navalnîi „a fost transferat către un loc în care trebuie să se afle prin decizia tribunalului” şi că la adresa principalului opozant politic din ţară nu există „nicio ameninţare privind viaţa sau sănătatea”.

O moştenire a Uniunii Sovietice, cea mai mare parte a pedepselor cu închisoarea din Rusia sunt efectuate în tabere penitenciare de regulă foarte izolate.

Munca deţinuţilor, de obicei în ateliere de cusut sau la fabricarea mobilei, este adesea obligatorie.

Navalnîi, 44 de ani, a fost arestat pe 17 ianuarie, la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde a petrecut aproape cinci luni de convalescenţă după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Novicioc. O anchetă jurnalistică internaţională arată că opozantul rus a fost otrăvit de o echipă specială a Serviciului Federal rus de Securitate. Navalnîi este convins că ordinul otrăvirii sale a fost dat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Pe fondul creşterii mişcării politice a lui Navalnîi, regimul Putin a decis să-l condamne pe opozant la doi ani şi jumătate de închisoare sub pretextul încălcării termenilor unei liberări condiţionate în perioada în care s-a aflat în Germania pentru tratament. Navalnîi s-a apărat în van în instanţă. În opinia sa, dosarul în baza căruia a fost condamnat este motivat politic. Numeroase capitale occidentale şi ONG-uri au denunţat arestarea şi condamnarea opozantului lui Putin, apreciind că este vorba de represalii politice.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat totodată la plata unei amenzi pentru faptul că ar fi  defăimat un veteran din cel de-al Doilea Război Mondial.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus