Stiri de ultima ora

Moscova, ambivalentă în cazul Myanmar: Ce a căutat viceministrul rus al Apărării la Naypyidaw în ziua în care puciştii au ucis peste 100 de manifestanţi?

Moscova, ambivalentă în cazul Myanmar: Ce a căutat viceministrul rus al Apărării la Naypyidaw în ziua în care puciştii au ucis peste 100 de manifestanţi?
International
Rusia susţine că dezaprobă represiunea sângeroasă a manifestaţiilor pro-democraţie din Myanmar, dar şi-a trimis viceministrul Apărării la Naypyidaw pentru a se afişa alături de liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing.

Luni, la două zile de la întoarcerea lui Aleksandr Fomin la Moscova, după o vizită de două zile la Naypyidaw, Kremlinul a comunicat că dezaprobă represiunea sângeroasă a manifestaţiilor anti-puci din Myanmar.

Kremlinul a reacţionat în legătură cu aceste evenimente abia luni. Între timp, Statele Unite şi UE au condamnat ferm acţiunile juntei şi au impus sancţiuni.

„Avem relaţii vechi şi destul de constructive cu Myanmarul, dar acest lucru nu înseamnă că aprobăm evenimentele tragice în curs din ţară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale Ruse, Dmitri Peskov.

El a denunţat apoi „creşterea numărului de victime în rândul civililor” după manifestaţiile din weekend.

Aceste declaraţii intervin după ce Rusia a devenit ţinta criticilor pentru faptul că menţine relaţii apropiate cu puciştii din Myanmar şi nu condamnă actele lor de represiune.

Generalul Min Aung Hlaing l-a primit vineri pe viceministrul rus al Apărării Aleksandr Fomin. A doua zi, cei doi s-au afişat din nou împreună, la o defilare militară organizată la Naypyidaw cu ocazia împlinirii a 76 de ani de la înfiinţarea armatei Myanmarului, la care au participat vehicule şi aparate de zbor de fabricaţie rusă, în principal tancuri şi avioane de vânătoare.

Într-un comunicat al armatei ruse publicat vineri, Aleksandr Fomin a declarat despre Myanmar că este „un aliat de încredere şi un partener strategic” în Asia de Sud-Est şi a pledat pentru „aprofundarea” cooperării militare între cele două ţări.

Sâmbătă, în timp ce Fomin participa o recepţie oferită de generalul Hlaing, armata din Myanmar ucidea peste 100 de protestatari. A fost cea mai neagră zi din cele aproape două luni de manifestaţii anti-puci.

Postul TV al armatei ruse nu a spus niciun cuvânt despre reprimarea manifestanţilor. În schimb, a acoperit pe larg vizita şi defilarea de la Naypyidaw.

Manifestaţie pro-democraţie în Myanmar FOTO EPA-EFE

Oficial, deplasarea lui Fomin la Naypyidaw a fost prezentată drept un răspuns la politeţea lui Min Aung Hlaing, care a asistat, în iunie 2020, la Moscova, la celebrarea a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Dar, dincolo de amabilităţi, Moscova are nevoie de bani. Cu o săptămână înainte de puci, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a vizitat capitala Myanmarului şi s-a înţeles asupra livrării de armament - sisteme de rachete sol-aer Panţîr-S1, drone Orlan şi echipamente radar.

Odată ce junta a intrat în acţiune la Naypyidaw, Moscova s-a ferit să condamne actul, considerând, la fel ca Beijingul, că este vorba de „o afacere internă a unui stat suveran”. Beijingul şi-a mai schimbat poziţia, avertizându-i pe puciştii din Myanmar că nu îşi doresc instabilitate în regiune.

Într-un interviu acordat postului Dojd, un alt membru al delegaţiei ruse, Pavel Gusev, a apreciat că armata birmană respectă Constituţia şi că informaţiile referitoare la represiune nu sunt „confirmate”.

Şi totuşi, represiunea din Myanmar este dusă în mare parte cu arme furnizate în ultimii ani de ruşi.

Conform unor date publicate în 2019 de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm, Myanmarul cumpărase în ultimii zece ani arme ruseşti în valoare de 807 milioane de dolari.

În opinia lui Dmitri Mosiakov, profesor la Institutul de Studii Orientale al Academiei Ruse de Ştiinţe, vizita lui Fomin în Myanmar arată că Moscova este dornică să coopereze cu junta militară.

„Rusia trimite un semnal puternic că, din punctul ei de vedere, relaţiile nu s-au schimbat”, a spus profesorul Mosiakov pentru The Moscow Times.

Nay San Lwin, cofondator al coaliţiei de apărare a drepturilor omului Free Rohingya Coalition, a criticat abordarea Moscovei faţă de evenimentele de la Naypyidaw.

„Această vizită arată că Rusia sprijină brutala armată a Myanmarului. Rusia trebuie să-şi dea seama că acum colaborează cu figuri care au comis crime împotriva umanităţii”, a spus el pentru The Moscow Times.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus