Stiri de ultima ora

Misterioasele atacuri cu radiaţii asupra ambasadei americane din Cuba. Aşa-numitul sindrom Havana, observat simultan în China şi la sedii CIA din Rusia

Misterioasele atacuri cu radiaţii asupra ambasadei americane din Cuba. Aşa-numitul sindrom Havana, observat simultan în China şi la sedii CIA din Rusia
International
Departamentul de stat american a tratat diferit incidente asociate aşa-numitului sindrom Havana în care angajaţi ai misiunii diplomatice din Cuba şi China au manifestat simptome neurologice şi au suferit leziuni cerebrale similare celor survenite în urma traumatismelor, notează New York Times. Cauza lor a fost atribuită unor atacuri străine implicând cel mai probabil arme cu microunde, dar SUA nu au comunicat nimic oficial în acest sens.

Contextul incidentelor - noua administraţie Trump, după ce Obama refăcuse într-o anumită măsură legăturile dintre SUA şi Cuba, respectiv negocierile unui acord comercial SUA-China - trimit la probabilitatea unei implicări a Rusiei, care avea interese în a stârni dezbinare între SUA şi Cuba şi a-şi ascunde propriile operaţiuni.

Potrivit unei investigaţii New York Times, Departamentul de Stat american (DD), care a coordonat anchetele, a reacţionat diferit după ce incidentele apărute prima dată în Cuba (noiembrie 2016-august 2017) au părut a se repeta în China (oficial, aprilie 2018), deşi Mike Pompeo recunoştea similarităţi ale simptomelor. New York Times scrie că DD a făcut evaluări inconsistente ale cazurilor, a ignorat opiniile medicale independente şi nu a informat Congresul, lipsindu-şi de protecţie proprii oficiali.

O serie de îmbolnăviri inexplicabile la ambasada americană din Cuba

Diplomaţii americani şi familiile lor au descris zgomote ciudate, sunete asurzitoare, dureri de cap, insomnii, ameţeală, pierderi de memorie, stări de rău, presiune în ureche, tinitus, vertij, dezorientare, greaţă şi oboseală extremă.

24 de oameni de la ambasada americană din Cuba suferit leziuni cerebrale şi alţi zeci au fost examinaţi medical. Drept reacţie, administraţia Trump şi-a retras mare parte a personalului diplomatic şi a emis o avertizare de călătorie din cauza unor „atacuri ţintite”. Preşedintele Trump a expulzat 15 diplomaţi cubanezi şi a deschis o anchetă independentă, Cuba negând orice implicare.

Administraţia Trump a fost mai blândă cu China, în pofida faptului că în mai 2018, secretarul de stat Mike Pompeo, director CIA în timpul incidentelor din Cuba, a declarat că simptomele primului caz devenit public sunt „foarte asemănătoare şi se potrivesc întocmai” sindromului cubanez. Un număr de 16 angajaţi federali au fost evacuaţi. Ulterior, Departamentul de Stat a numit îmbolnăvirile din China „incidente de sănătate”. 

Mai mult, victimele au fost tratate diferit: ofiţerii din Cuba au fost plasaţi în concediu administrativ, cei din China şi-au luat concedii medicale şi neplătite. Mai mult, DD nu a deschis o anchetă în privinţa a ce s-a întâmplat în China, la consulatul american din Guangzhou, unde incidentele au fost considerate izolate, iar mai apoi nu s-au raportat cifre referitoare la cei afectaţi. După un prim caz raportat în aprilie, DD a anunţat în ultima săptămână din mai un al doilea, fără a da nume: un angajat s-a plâns în ultimele luni (sfârşitul lui 2017 - aprilie 2017) de „senzaţii subtile şi vagi, dar anormale de zgomote şi presiune”.

Este vorba de Mark A. Lenzi, un inginer de securitate, care ulterior a ieşit public şi a denunţat o lipsă de transparenţă din partea DD. El locuia în acelaşi complex rezidenţial ca primul îmbolnăvit (la circa 3 km de consulat), dar un alt diplomat cu simptome era cazat într-o clădire diferită din apropierea consulatului. Lenzi spune că a fost ţintit pentru că a lucrat la un institut finanţat public de promovare a reformelor democratice în Giorgia şi Ucraina, unde Rusia critică implicarea americană.

„Nu avem cunoştinţă de alte situaţii similare din China, în interiorul sau în afara comunităţii diplomatice”, a arătat în alerta de sănătate DD, adăugând că cei îngrijoraţi de simptome sau care experimentează probleme medicale sunt sfătuiţi să meargă la doctor.

Incidente şi la sediile CIA din Rusia

Potrivit unor oficiali care citează surse de rang înalt CIA, incidente au avut loc şi la birouri ale agenţiei din alte părţi, între care şi Moscova. Marc Polymeropoulos, ofiţer CIA care a participat la operaţiuni clandestine în Rusia şi Europa, a declarat că a suferit un atac, în decembrie 2017, în camera sa hotel din Moscova, unde a avut simptome severe de vertij şi de atunci a avut migrene debilitante, fiind forţat să se pensioneze.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus