Stiri de ultima ora

Macron a spus că Irlanda de Nord este “o țară oarecum separată” de Regatul Unit. Marea Britanie: Afirmația este ofensatoare

Macron a spus că Irlanda de Nord este “o țară oarecum separată” de Regatul Unit. Marea Britanie: Afirmația este ofensatoare
International
Boris Johnson susține că Regatul Unit este "indivizibil", referindu-se la caracterizarea făcută de Emmanuel Macron Irlandei de Nord. Foto: Profimedia Images

Secretarul pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat că este “ofensatoare” caracterizarea făcută Irlandei de Nord de către președintele francez Emmanuel Macron, care a spus că este “într-un fel o țară separată” de Regatul Unit, potrivit BBC .

Afirmațiile lui Dominic Raab vin după ce Emmanuel Macron ar fi spus, în timpul unei întâlniri de la summitul G7, că Irlanda de Nord nu este parte a Regatului Unit.

Președintele Franței astfel , care a întrebat cum s-ar fi simțit Macron dacă cârnații de la Toulouse nu ar putea fi duși la Paris.

Surse de la Palatul Elysee au afirmat, pentru BBC, că Macron se referea la “teritoriul geografic”.

Sursele au precizat: “Președintele Macron a spus că Toulose și Parios sunt în același teritoriu geografic, Irlanda de Nord fiind pe o insulă”.

„Președintele a vrut să sublinieze că situația nu este atât de diferită și că nu este adecvat să facă o astfel de comparație”.

Însă Raab a declarat că sentimentul privind Irlanda de Nord, care este separată de restul Regatului Unit, a fost exprimat “ani de zile” de către UE.

Acesta a declarat pentru BBC că este “o lipsă de înțelegere a faptelor” din partea UE privind Irlanda de Nord și a “dăunat” afacerilor și comunităților.

Ulterior, Boris Johnson a declarat că Irlanda de Nord este parte a “unui mare și indivizibil Regat Unit”.

Neînțelegerile apar în mijlocul problemelor cu Protocolul post-Brexit privind Irlanda de Nord.

Politica a fost concepută să protejeze Acordul din Vinerea Mare prin asigurarea că nu va fi introdusă o frontieră pe insula Irlandei. Acest acord prevede că Irlanda de Nord continuă să aplice multe dintre normele UE din comerț. Însă, s-a format o graniță pe Marea Irlandei unde se efectuează controale.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus