Stiri de ultima ora

Luptă în deșert împotriva teroriștilor. România trimite o unitate de Forțe Speciale în Africa | Romania Libera

Luptă în deșert împotriva teroriștilor. România trimite o unitate de Forțe Speciale în Africa | Romania Libera
International
Luptă în deșert împotriva teroriștilor. România trimite o unitate de Forțe Speciale în Africa

La cererea președintelui Iohannis, Parlamentul a aprobat trimiterea unui detașament de Forțe Speciale al Armatei Române la misiunea Task Force Takuba, care se desfășoară în centrul Africii.

Actualizat: 18.06.2021 - 09:23

Un detașament românesc din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale Ministerului Apărării Naționale va participa la misiunea Task Force Takuba, care se desfășoară în regiunea Sahel din Africa, în zona adiacentă granițelor dintre Mali, Niger şi Burkina Faso. Misiunea e condusă de Franța și are ca principală atribuție combaterea grupărilor teroriste islamice.

"Participarea Armatei României în cadrul Task Force Takuba va contribui la menţinerea profilului operaţional al acesteia şi va aduce vizibilitate internaţională sporită ţării noastre, alături de beneficii importante cuantificabile politic şi politico-militar, în relaţia cu Franţa", precizează raportul întocmit de Comisiile de Apărare din Senat și din Camera Deputaților.

Cei 50 de militari români vor acționa în această misiune începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021. Pregătirea și participarea militarilor români la misiunea condusă de Franța vor fi finanțate de partea română.

Misiunea internațională din Sahel nu este sub mandat NATO. Totuși, la cererea Franței, Oficiul pentru sprijin și achiziții al NATO (NSPA) pune la dispoziție alimente, carburanți și alte servicii. Această colaborare a fost salutată de generalul de aviație Laurent Marboeuf, șeful Operațiunilor Internaționale din Ministerul francez al Apărării.

„Pentru prima dată, Franța, ca lider al unei coaliții, solicită sprijin extern. Este tot prima dată când NSPA oferă sprijin unei coaliții non-NATO. Acesta este un proiect win-win”
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus