Stiri de ultima ora

Liderul Hezbollah este de acord cu Donald Trump că Statul Islamic a fost creat de Barack Obama

Liderul Hezbollah este de acord cu Donald Trump că Statul Islamic a fost creat de Barack Obama
International
Liderul mişcării politice şi paramilitare şiite Hezbollah Hassan Nasrallah susţine acuzaţia adusă de candidatul republican la Casa Albă Donald Trump lui Barack Obama, potrivit căreia preşedintele american a „creat“ gruparea jihadistă Statul Islamic, relatează The Associated Press (AP).

„Cel care spune acest lucru este un candidat la alegerile prezidenţiale americane. Ceea ce spune el are la bază fapte şi documente“, a declarat sâmbătă Hassan Nasrallah, a cărei mişcare luptă în Siria de partea forţelor favorabile regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad.

Excentricul miliardar newyorkez a stârnit polemici aprinse la mijlocul acestei săptămâni, după ce l-a acuzat pe actualul lider de la Casa Albă de crearea Statului Islamic.

La un miting electoral desfăşurat miercuri la Fort Lauderdale, în Florida, magnatul din domeniul imobiliarelor a spus mai întâi că Barack Obama a semănat „haos“ în Orientul Mijlociu, după care a exclamat, în faţa mulţimii, că „el este fondatorul Statului Islamic“.

„El este fondatorul Statului Islamic, sunteţi de acord? El este fondatorul! El a creat Statul Islamic“, a afirmat Trump despre Obama, înainte de a trece la atacuri împotriva rivalei sale democrate la prezidenţialele din 8 noiembrie. „Aş zice că drept cofondatoare este această sucită Hillary Clinton“, a mai spus republicanul.

Donald Trump a făcut aceste afirmaţii după ce, tot în cursul zilei de miercuri, s-a confruntat cu un val de critici pentru precedentul său derapaj cu privire la utilizarea armelor.

Ulterior, republicanul a încercat să iasă basma curată din aceste polemici denunţându-i pe criticii săi de faptul că nu înţeleg sarcasmul.

„Ei nu înţeleg sarcasmul?“, a scris vineri pe contul său de Twitter candidatul republican, atacând, aşa cum face frecvent, mass-media.

Trump afirmase deja că a fost sarcastic şi cu bună ştiinţă înţeles greşit de către o presă ostilă atunci când le-a cerut serviciilor secrete ruse să recupereze mesajele private ale lui Hillary Clinton, o declaraţie care a provocat un imens scandal, inclusiv în rândurile agenţiilor de informaţii din Statele Unite.

Însă Donald Trump a repetat sâmbătă, în cadrul unui miting electoral din Fairfield, statul Connecticut, acuzaţia că Barack Obama a contribuit la „fondarea“ Statului Islamic.

„Este opinia mea şi a multor altor oameni că el a fost fondatorul“, a spus Trump la Fairfield.

Cu acest prilej, candidatul republican a ameninţat că va retrage acreditarea pentru „New York Times“, aşa cum s-a întâmplat deja cu alte publicaţii, printre care şi „Washington Post“.

Liderul Hezbollah, şeicul Hassan Nasrallah, a acuzat sâmbătă Statele Unite că „au creat“ Statul Islamic pentru a-i ataca organizaţia, după eşecul Israelului de a o anihila în conflictul din 2006.

„Reprezentanţi americani au mărturisit că această administraţie este răspunzătoare de crearea Daesh (acronimul în limba arabă pentru Statul Islamic“, a afirmat Nasrallah în faţa a mii de susţinători în localitatea Bint Jbeil, în sudul Libanului, într-un discurs transmis de postul de televiziune Al Manar, relatează EFE.

De asemenea, liderul Hezbollah le-a cerut combatanţilor jihadişti „să pună capăt luptelor în Siria şi Irak“, dat fiind că „americanii se folosesc de ei de cinci ani de zile pentru a distruge axa de rezistenţă şi pentru a impune proiectele israeliene în regiune“.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus