Stiri de ultima ora

„Liberi pentru prima dată”. Zeci de mii de bieloruși cer în stradă plecarea lui Alexandr Lukașenko: „Suntem siguri că totul se va schimba” (VIDEO) |

„Liberi pentru prima dată”. Zeci de mii de bieloruși cer în stradă plecarea lui Alexandr Lukașenko: „Suntem siguri că totul se va schimba” (VIDEO) |
International
Zeci de mii de oameni au ieșit duminică, pe străzile din Minsk, ca să protesteze pentru a opta zi consecutiv, după ce autoritățile au anunțat că Alexandr Lukașenko, președinte încă din 1994, a mai câștigat un mandat. Bielorușii susțin că scrutinul a fost fraudat, observatorii internaționali spun că alegerile din Belarus demult nu mai sunt corecte, iar Uniunea Europeană a transmis că nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. Cel puțin doi protestatari au murit și sute au fost răniți, arată datele oficiale, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari. Peste 7.000 de manifestanți au fost reținuți și mulți dintre cei eliberați între timp au povestit că au fost torturați cât au stat în detenție. Un motiv în plus ca statele UE să pregătească noi sancțiuni împotriva conducerii bieloruse. Între timp, Lukașenko se laudă cu sprijinul omologului său rus, Vladimir Putin. Tot în Minsk a avut loc duminică și un miting pro-Guvern. De fapt, a fost vorba despre sute de muncitori care au fost aduși cu forța să susțină regimul lui Alexandr Lukașenko.

A opta zi de proteste în Belarus . Oamenii sunt tot mai încrezători că va veni schimbarea

Duminică, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Minsk pentru a protesta față de rezultatul oficial al așa-ziselor alegeri prezidențiale. Alexandr Lukașenko e la putere în Belarus de 26 de ani, iar acum pare că se apropie sfârșitul regimului său. Niciodată nu a fost atât de contestat. Oamenii s-au simțit sfidați după ce Comisia Electorală Centrală a anunțat că acesta a câștigat alegerile cu 80%, când sondajele independente o arătau pe Svetlana Tikhanovskaya, principala sa rivală, ca fiind învingătoare.

Mai mult, au fost șefi de secții de votare care au anunțat public că au fost obligați să mintă că Lukașenko a obținut cele mai multe voturi în secțiile lor, lucru pe care au refuzat să-l facă. Belarus era deja pe un butoi de pulbere din cauza dificultăților economice și a modului dezastruos în care autoritățile au gestionat epidemia de coronavirus.

„Ne simțim liberi pentru prima dată în viața noastră. Este un sentiment uimitor!”, a declarat Andrei.

„Suntem siguri că totul se va schimba. Noi credem în victoria noastră, de aceea vom și ieși pe stradă în fiecare zi", a susținut și Yekaterina.

Foto: Hepta - Zuma Press / David Tesinsky

Duminică este considerată o zi-cheie pentru că se împlinește fix o săptămână de la așa-zilele alegeri și pentru că Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a făcut un apel la oameni să iasă în stradă într-un număr cât mai mare și să manifesteze pașnic.

Foto: Hepta - Viktor Tolochko

Într-o declarație comună, cei trei șefi de guvern din țările baltice au cerut Belarusului noi alegeri “libere și corecte”, cu observatori internaționali.

Sute de oameni au fost aduși cu forța la un miting pro-guvernamental

Tot în Minsk a avut loc duminică și un miting pro-Guvern. De fapt, a fost vorba despre sute de muncitori care au fost aduși cu forța să susțină regimul lui Alexandr Lukașenko.

Acesta nu a avut nicio reținere să admită că oamenii nu au venit din proprie inițiativă.

„V-am chemat aici nu pentru a mă apăra pe mine. Pentru prima dată într-un sfet de secol v-am chemat pentru a vă apăra țara și independența ei”, a susținut Lukașenko.

Dialog halucinant din timpul mitingului:

Lukașenko: Vreți libertate? Oamenii aduși cu forța: Nuuuuuu! (se aud câțiva spunând ”da”) Lukașenko: Vreți schimbări? Oamenii aduși cu forța: Nuuuuuu! Lukașenko: Vreți reforme? Oamenii aduși cu forța: Nuuuuuu!  

Ambasadorul în Slovacia e de partea manifestanților

Igor Leshchenya, ambasadorul statului Belarus în Slovacia, a transmis că îi susține pe protestatari.

„Sunt alături de cei care au ieșit pe străzile orașelor din Belarus pentru a demonstra pașnic și pentru a-și face auzită vocea.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus