Stiri de ultima ora

Leo Varadkar, un tânăr metis pe cale să devină primul premier homosexual al Irlandei

Leo
Varadkar, un tânăr metis pe cale să devină primul premier homosexual al Irlandei
International
Leo Varadkar - tânăr, homosexual şi metis -, ales vineri la conducerea Partidului Fine Gael (centru-dreapta), va scrie istorie atunci când va prelua postul de premier al Irandei, peste zece zile, scrie AFP.

Aceste trei atribute erau tabuuri, fiecare în parte, în urmă cu o generaţie, pentru oricine ar fi aspirat la funcţii înalte în această ţară de 4,6 milioane de locuitori şi cu o puternică tradiţie catolică.

Viitoarea instalare la putere a lui Leo Varadkar, în vârstă de 38 de ani, în locul premierului demisionar Enda Kenny, este o mărturie a schimbărilor profunde care au bulversat societatea irlandeză în ultimele două decenii.

Fiul unui imigrant indian şi al unei irlandeze, acest medic a devenit în 2015 primul membru al unui Guvern irlandez în funcţie care-şi declara homosexualitatea, într-un interviu la radio.

El a fost plebiscitat vineri de parlamentari, aleşi locali şi activişti Fine Gael, care l-au preferat contracandidatului său Simon Coveney, actualul ministru al Locuinţei, cu trei copii.

La conducerea unui guvern minoritar şi afectat de măsuri nepopulare, Enda Kenny a anunţat la sfârşitul lui mai că va demisiona pe 2 iunie, până când urma să se găsească un succesor la conducerea partidului său şi a Guvernului.

Atunci când va deveni premier, pe 12 iunie, Leo Varadkar va deveni totodată cel mai tânăr şef de Guvern din istoria ţării, primul cu un tată de origine străină şi primul în mod deschis gay.

Este o revoluţie în Irlanda, unde avortul rămâne interzis, mai puţin dacă viaţa mamei este în pericol, unde homosexualitatea a fost dezincriminată în 1993 şi unde divorţul a fost autorizat doi ani mai târziu.

Leo Varadkar refuză, însă, să fie redus la acest rol de pionier. „Nu sunt un politician jumătate indian sau gay sau un medic. Acestea sunt doar aspecte care fac parte din cine sunt, însă niciunul dintre aceşti termeni nu mă defineşte ca atare“, a spus el.

Ascensiune meteorică

Ales deputat în 2007, după care a ocupat mai multe posturi de ministru, Leo Varadkar a cunoscut o ascensiune meteorică. Fiul unui medic originar din Bombay şi al unei irlandeze infirmiere, el a crescut împreună cu surorile sale mai mari la Dublin.

Medic generalist, el a luat rapid virusul politicii, devenind consilier muncipal la vârsta de 25 de ani, după care a intrat în Parlament în 2007, înainte să împlinească 30 de ani.

Intrat în Guvern în 2011, el a deţinut portofoliile Transporturilor, Turismului şi Sportului, iar apoi al Sănătăţii şi al Protecţiei Sociale.

În 2015 el a făcut campanie în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi a unei relaxări a legislaţiei cu privire la avort, apărând, totodată, ca majoritatea Fine Gael, măsuri de austeritate economică.

Ca premier, Leo Varadkar nu ar urma să renunţe la această politică de rigoare. Însă venirea sa la putere, încărcată simbolic, propulsează democraţia irlandeză într-o dimensiune hotărât modernă.

El ar putea să profite de acest impuls pentru a convoca noi alegeri legislative şi a încerca să consolideze reprezentarea partidului său în Guvern.

Enda Kenny, a cărui plecare a fost precipiatată de un scandal în cadrul poliţiei, a fost reales în mai 2016, după mai bine de două luni de blocaj. Însă, fără să obţină majoritatea în Parlament, el a fost nevoit să încheie un acord cu Fianna Fail, principala formaţiune de opoziţie, pentru a rămâne la conducerea Executivului.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus