Stiri de ultima ora

Joe Biden a avut o discuție sinceră cu Boris Johnson despre disputa privind Irlanda de Nord

Joe Biden a avut o  discuție sinceră  cu Boris Johnson despre disputa privind Irlanda de Nord
International
Preşedintele american Joe Biden l-a îndemnat pe premierul britanic Boris Johnson să se asigure că procesul de pace din Irlanda de Nord este protejat pe fondul disputei cu Bruxellesul privind acordurile comerciale post-Brexit, a dezvăluit Casa Albă, informează luni DPA.

Răspunzând la întrebările reporterilor americani, Sullivan a spus că preşedintele şi-a exprimat opiniile cu "profundă sinceritate", dar a refuzat să intre în detalii.

"Tot ce voi spune este că au discutat despre această problemă. Au avut o discuţie sinceră privată", a declarat Sullivan.

"Preşedintele, în mod natural şi cu profundă sinceritate, l-a încurajat pe prim-ministru să protejeze Acordul din Vinerea Mare şi progresele făcute sub acesta. Nu voi intra în detalii dincolo de aceasta", a declarat el.

Sullivan nu a spus dacă preşedintele a legat chestiunea de un acord de liber schimb cu Regatul Unit şi nu a specificat când a avut loc conversaţia.

Cei doi lideri au avut o întâlnire bilaterală joi înainte de a începe principalul summit şi după aceea Johnson a minimalizat orice diferende de opinie între ei pe această temă.

Dezvăluirile apar în contextul în care reuniunea s-a încheiat cu o aspră dispută diplomatică după ce ministrul de externe britanic Dominic Raab l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron, precum şi pe alţi înalţi oficiali din UE că vorbesc despre Irlanda de Nord "ca şi cum ar fi un fel de ţară diferită de Regatul Unit".

La conferinţa de presă de închidere, Macron a negat cu tărie că ar fi pus vreodată sub semnul întrebării suveranitatea britanică, dar a insistat că Marea Britanie trebuie să onoreze angajamentele pe care Johnson le-a semnat în Acordul de Retragere Brexit.

Disputa continuă asupra implementării Protocolului Irlandei de Nord din acord - destinat protejării procesului de pace prin asigurarea că nu se mai revine la o graniţă dură cu Republica Irlanda - a umbrit o mare parte din summit.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus