Stiri de ultima ora

Israel susține că Hamas ascundea un sistem de bruiaj în turnul distrus în Gaza, unde aveau birouri și unele redacții internaționale

Israel susține că Hamas ascundea un sistem de bruiaj în turnul distrus în Gaza, unde aveau birouri și unele redacții internaționale
International
Israelul a bombardat turnul al-Jalaa din Gaza City, unde, între altele, se aflau birouri ale Associated Press și Al-Jazeera Foto: Profimedia

Israelul susține că mişcarea palestiniană Hamas ascundea un sistem de bruiaj electronic în clădirea-turn din Gaza unde aveau birouri unele unele redacții internaţionale, între care AP şi Al-Jazeera. Clădirea a fost distrusă de aviația israeliană în timpul , ceea ce a stârnit indignare pe plan internaţional.

Ambasadorul statului israelian în SUA, Gilad Erdan, s-a întâlnit luni la New York cu conducerea agenţiei americane de presă Associated Press (AP), una dintre organizațiile media care avea birouri în clădirea pulverizată la 15 mai în timpul conflictului între Israel şi Hamas. Și canalul qatariot Al-Jazeera avea redacţia tot în această clădire.

Armata israeliană a afirmat că Hamas ascundea echipamente militare în clădirea turn lovită de avioanele sale de luptă, fără să ofere imediat probe în sprijinul versiunii sale. AP şi Al-Jazeera au condamnat virulent acest bombardament, intervenit după evacuarea prealabilă a personalului media din turn.

Potrivit autorităţilor israeliene, în clădirea turn se adăpostea „serviciul de informaţii militare al Hamas, departamentul său de cercetare şi dezvoltare, precum şi o unitate tehnologică”.

„Această unitate dezvolta un sistem de bruiaj electronic care ar fi urmat să fie utilizat împotriva sistemului de apărare aeriană Iron Dome”, a declarat ambasadorul israelian, citat într-un comunicat dat publicităţii marţi. El a invocat o „ameninţare iminentă împotriva civililor israelieni”, ceea ce a justificat atacul asupra clădirii, potrivit statului israelian.

Dornic „să restabilească relaţiile între Israel şi AP”, ambasadorul a adăugat că nu crede că agenţia de presă era „la curent” cu prezenţa acestei „unităţi secrete” în imobil. El a promis că Israelul intenţionează „să ajute AP să-şi reconstruiască birourile din Gaza”.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus