Stiri de ultima ora

Insurecția franceză: Foști generali vorbesc despre supraviețuirea țării

Insurecția franceză: Foști generali vorbesc despre  supraviețuirea  țării
International
După un prim text controversat semnat inclusiv de 20 de generali, revista ultraconservatoare Valeurs Actuelles a publicat duminică un nou apel la "supravieţuirea" ţării, lansat de această dată de militari activi şi deschis semnăturilor, relatează luni AFP. Deja la ora 01.00 luni apelul primise peste 36.000 de semnături, menţionează France Presse.

"Acţionaţi, doamnelor şi domnilor. De data aceasta nu este vorba de emoţii la comandă, mediatizare, prelungirea mandatelor sau dobândirea altora. Este vorba de supravieţuirea ţării noastre, a ţării voastre", scriu autorii textului adresat preşedintelui Emmanuel Macron, miniştrilor, parlamentarilor şi liderilor armatei.

"Facem parte din ceea ce ziarele au numit generaţia focului - bărbaţi şi femei, militari activi, din toate armele şi de toate gradele, ne iubim ţara. Şi deşi nu putem, regulamentar, să ne exprimăm cu faţa descoperită, ne este imposibil să tăcem", afirmă autorii.

"Unii dintre noi au cunoscut focul inamic, în Afganistan, Mali, Republica centrafricană sau în alte părţi. O parte şi-au pierdut camarazi. Şi-au pus în joc viaţa pentru a distruge islamismul căruia îi faceţi concesii pe teritoriul ţării noastre", adaugă semnatarii.

"Aproape toţi am trecut prin operaţiunea Sentinelle, desfăşurată după atentatele din ianuarie 2015, pentru a răspunde ameninţării teroriste împotriva teritoriului naţional. Am văzut cu ochii noştri periferiile abandonate, compromisurile cu delincvenţa (...), tentativele de exploatare a unor comunităţi religioase, pentru care Franţa nu înseamnă nimic decât un obiect de sarcasm, dispreţ şi ură", mai spun semnatarii.

La 21 aprilie, Valeurs Actuelles a publicat un articol-şoc în care "circa 20 de generali, 100 de gradaţi şi peste 1000 de alţi militari" îl îndemnau pe preşedintele Macron să apere patriotismul şi se declarau "dispuşi să susţină politici care iau în considerare salvgardarea naţiunii".

Acel text a declanşat o intensă controversă în clasa politică.

Ministrul francez al forţelor armate Florence Parly a cerut la acea vreme sancţiuni contra militarilor - dintre care 20 de generali - semnatari ai unui articol care denunţă delictul Franţei şi îi cere preşedintelui Emmanuel Macron să apere patriotismul, informează marţi AFP.

În ceea ce îi priveşte pe militarii care au încălcat datoria rezervistului, evident sunt prevăzute sancţiuni, iar pentru cei care ar fi printre semnatarii semnalaţi, militari activi, i-am cerut şefului Statului Major să aplice regulile care sunt prevăzute în statutul militarilor, adică sancţiuni , a declarat luni Parly pentru postul de radio France Info.

Acestea sunt acţiuni inacceptabile , a adăugat Florence Parly, care duminică a criticat articolul iresponsabil .

Articolul în cauză a fost publicat la 21 aprilie de săptămânalul de dreapta Valeurs Actuelles, fiind semnat de 20 de generali, o sută de înalţi gradaţi şi peste o mie de alţi militari .

Militarii semnatari denunţă ura dintre comunităţi alimentată de un anumit antirasism , precum şi islamismul şi hoardele din suburbii care supun o parte a teritoriului unor dogme contrare Constituţiei franceze.

Ei se declară dispuşi să sprijine politicile care vor lua în considerare salvgardarea naţiunii .

În săptămâna precedentă apariţiei acestui articol, Valeurs Actuelles publicase un editorial al fostului ministru de dreapta Philippe de Villiers, intitulat Fac apel la insurecţie .

Fratele semnatarului, Pierre de Villiers, fost şef al Statului Major al armatei franceze, este considerat un posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2022.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus