Stiri de ultima ora

Hamas și-a întărit capacitatea militară, cu ajutor din Siria și Iran

Hamas și-a întărit capacitatea militară, cu ajutor din Siria și Iran
International
Tirurile cu rachete capabile să atingă obiective tot mai îndepărtate în Israel și atacurile unor comandouri mici dinspre mare arată că gruparea Hamas și-a întărit capacitatea militară, ajutată de Siria și Iran, subliniau miercuri analiști militari.

Foto: (c) Wissam Nassar / XINHUA FLUX

Forțele israeliene au aplicat o lovitură severă mișcării Hamas în 2012, dar de atunci aceasta a fost reechipată rapid de Iran și a primit arme din Siria , a declarat colonelul Richard Kemp, expert al institutului londonez RUSI, intervievat de AFP.

Hamas și secția sa înarmată, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, dispun de o gamă variată de rachete, al căror număr nu este cunoscut cu exactitate, dar care se ridică la mai multe mii , a opinat Firas Abi Ali, expert al institutului IHS Country Risk.

Gruparea Hamas era deja capabilă să lovească centrul Israelului în 2012, în cursul operațiunii Stâlpul apărării . Ea poate acum să vizeze ținte până în nordul Israelului, cu rachete cu rază de acțiune de 160 km.

Rachetele sale Fajr-5 de producție iraniană, care pot transporta o încărcătură explozivă de 90 kg și pot atinge ținte la 75 km, au lovit deja capitala Israelului, Tel Aviv, în 2012, iar rachetele M75, cu bătaie de 80 km, au atins împrejurimile Ierusalimului.

Aceste rachete M75 sunt asamblate în Gaza din componente aduse prin tuneluri în enclava palestiniană, cu ajutorul experților furnizați de Iran, Siria și Hezbollah, afirmă Firas Abi Ali.

Dar un pas suplimentar a fost făcut marți, când Hamas a reușit să tragă o rachetă cu rază lungă de acțiune de tip M-302, de fabricație siriană, asupra Hadera, o localitate la nord de Tel Aviv, situată la 116 km de Fâșia Gaza.

De asemenea, două rachete palestiniene au căzut miercuri în mare în largul portului Haifa, în nordul Israelului, la 160 km de enclavă, potrivit presei israeliene. Acesta este obiectivul cel mai îndepărtat atins vreodată de o rachetă lansată din Gaza.

Potrivit surselor militare israeliene, Hamas dispune de mai multe zeci de rachete de acest tip.

40 din aceste rachete M-302 trimise de Iran spre Fâșia Gaza, potrivit armatei israeliene, au fost capturate în martie la bordul Klos-C, navă care arbora un pavilion panamez și interceptată în Marea Roșie.

Faris Abi Ali subliniază că fiecare conflict cu Israelul, în loc să reducă arsenalul Hamas, duce la o creștere a capacităților militare ale mișcării islamiste.

Hamas a fost capabil în ultimii doi ani să-și sporească nu doar numărul rachetelor pe care le posedă, ci și frecvența tirurilor, obiectivul său fiind să lanseze cât mai multe rachete simultan pentru a satura sistemul de apărare antirachetă israelian Iron Dome , a explicat el.

Potrivit acestui expert, Hamas s-a angajat într-o escaladă care urmărește să împingă Israelul spre o ofensivă terestră , cu speranța că va provoca un mare număr de pierderi armatei israeliene forțând-o să ducă un război urban .

Hamas pare să dispună de rachete antitanc Kornet, precum cele utilizate de Hezbollah în 2006, mai notează el.

Hamas, care controlează Fâșia Gaza din 2007, se poate baza, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), pe mai mult de 20.000 de combatanți: circa 10.000 de membri ai Brigăzilor Ezzeddine al-Qassam și între 10.000 și 12.000 de membri ai Forței executive, echipați cu rachete, mortiere, arme ușoare și de calibru mic.

Dar tentativa de atac — efectuată marți de patru combatanți palestinieni sosiți din Gaza pe mare — împotriva unei baze militare din sudul Israelului este fără precedent , afirmă Firas Abi Ali.

Aceasta sugerează un antrenament și o pregătire sofisticată, o bună muncă de informații asupra israelienilor și capacitatea de a recurge la o tactică bazată pe surpriză , susține el.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus