Stiri de ultima ora

Guvernul naţionalist conservator al Ungariei sprijină ofensiva Turciei în Siria

Guvernul naţionalist conservator al Ungariei sprijină ofensiva Turciei în Siria
International
Este în interesul naţional al Ungariei ca Turcia să împingă problema migraţiei în direcţia Siriei, nu a Europei, a afirmat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, la Baku, unde participă la un summit al Consiliului Turcic ca parte a unei delegaţii oficiale conduse de premierul Viktor Orban , potrivit MTI.

Interesul nostru este de a evita apariţia a sute de mii, dacă nu milioane de migranţi ilegali la graniţa noastră , a spus Szijjarto, după întâlnirea cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

În acest context, el a reafirmat poziţia guvernului Ungariei cu privire la migraţie, şi anume că acesta nu este un drept fundamental al omului, conform MTI.

Ungaria, a afirmat Szijjarto, "va lucra cu plăcere cu Turcia" pentru ca familiile constrânse să-şi părăsească ţara de origine să poată fi instalate în zona de securitate ce va fi instituită în Siria.

Szijjarto a spus că Turcia a cheltuit până în prezent circa 40 miliarde de dolari pentru 4 milioane de migranţi care se află pe teritoriul său.

Aceasta ar fi raţiunea pentru care, în opinia ministrului ungar, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis repatrierea migranţilor sirieni în zona de securitate pe care doreşte să o instituie în urma ofensivei militare a Turciei în nord-estul Siriei.

Ofensiva turcă urmăreşte alungarea forţelor kurde din Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), considerate de Ankara drept teroriste , dar aliate ale Occidentului în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, conform agenţiilor internaţionale de presă.

În zona preluată de la kurzi, Ankara a spus că intenţionează să instaleze într-o primă etapă un milion, apoi două milioane de refugiaţi sirieni din cei circa 3,5 milioane de refugiaţi care s-au adăpostit în Turcia de la începutul conflictului în 2011 în Siria, potrivit AFP.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus