Stiri de ultima ora

Fostul spion evreu american Jonathan Pollard, considerat erou național în Israel, este liber să părăseasă teritoriul SUA

Fostul spion evreu american Jonathan Pollard, considerat erou național în Israel, este liber să părăseasă teritoriul SUA
International
Acest fost analist al Forţelor navale americane a fost arestat în 1985 pentru spionaj în favoarea statului evreu. În plin Război Rece, scandalul a condus la o criză între SUA şi Israel, care s-a încheiat după promisiunea statului evreu de a pune capăt tuturor activităţilor de spionaj ale lui Pollard pe teritoriul american.

Jonathan Pollard (66 de ani), care a pledat vinovat, a fost condamnat în 1987 la închisoare pe viaţă.

După 30 de ani de detenţie, în noiembrie 2015, el a fost eliberat condiţionat şi plasat în arest la domiciliu, cu obligaţia de a purta o brăţară electronică şi de a nu părăsi teritoriul SUA timp de cinci ani.

La finalul acestei perioade, Comisia pentru eliberări condiţionate, agenţie din cadrul Departamentului Justiţiei american, ar fi putut prelungi situaţia. Într-un comunicat, această comisie a explicat că a examinat dosarul lui Pollard şi consideră că nimic nu indică faptul că el ar risca să încalce legea . Ea a ordonat ridicarea condiţiilor impuse la eliberarea lui din închisoare.

Pollard şi-a exprimat constant dorinţa de a se instala în Israel, a cărei naţionalitate a obţinut-o în 1995 şi unde este considerat un erou naţional de către o parte a populaţiei.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus