Stiri de ultima ora

Erdogan spune că Turcia se consideră parte a Europei

Erdogan spune că Turcia se consideră parte a Europei
International
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa, candidată oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, se consideră o parte inseparabilă a Europei, dar nu va ceda atacurilor şi dublului standard, notează Reuters.

"Ne vedem ca pe o parte inseparabilă a Europei. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că ne vom pleca în faţa atacurilor evidente la adresa ţării şi naţiunii noastre, a nedreptăţilor voalate şi al dublului standard", a spus Erdogan, duminică, într-un discurs adresat membrilor partidului său.

Activităţile de foraj ale Turciei într-o parte disputată din estul Mediteranei au amplificat tensiunile cu UE, Turcia fiind blocată într-o dispută cu Grecia şi Cipru cu privire la întinderea platformelor continentale şi a resurselor de hidrocarburi.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat luna aceasta că retorica Turciei asupra Ciprului agravează tensiunile cu UE şi Ankara ar trebuit să înţeleagă că acest comportament duce la o ”separarea” de bloc.

UE va discuta despre Turcia şi activitatea ei de explorare a gazelor naturale în apele contestate din estul Mediteranei la următorul summit din decembrie, a declarat, joi, cancelarul german Angela Merkel.

"Nu credem că avem probleme cu ţările sau instituţiile care nu pot fi rezolvate prin politică, dialog şi negocieri", a spus Erdogan.

De asemenea, Erdogan a declarat că UE ar trebui să-şi respecte promisiunile cu privire la problema migranţilor şi să facă din Turcia un membru cu drepturi depline al blocului. El se referea la un acord din 2016 prin care Ankara a restricţionat intrarea migranţilor în Europa în schimbul ajutorului financiar şi al călătoriilor fără vize în regiunea Schengen.

Turcia a prelungit recent lucrările de inspecţie seismică efectuate de nava sa Oruc Reis într-o parte disputată din estul Mediteranei până pe 29 noiembrie, potrivit unei notificări navale.

Vezi mai multe articole din categoria externe
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus