Stiri de ultima ora

Erdogan nu se joacă. După demiterea guvernatorului băncii centrale și-a dat afară din guvern propriul ginere. Ministrul de finanțe turc a demisionat!

Erdogan nu se joacă. După demiterea guvernatorului băncii centrale și-a dat afară din guvern propriul ginere. Ministrul de finanțe turc a demisionat!
International
Ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Berat Albayrak, a demisionat, duminică, din funcţia de ministru al Finanţelor, el invocând probleme de sănătate, relatează news.ro

“Am decis ca, din cauza problemelor de sănătate, să nu mai îmi continui îndatoririle de ministru, pe care le am de aproximativ cinci ani”, a notat Albayrak pe Instagram, precizând că îşi va dedica timpul familiei.

Berat Albayrak a ocupat funcţia de ministru al Energiei şi al Resurselor Naturale în perioada 24 noiembrie 2015 – 10 iulie 2018, iar din 10 iulie 2018 era ministru al Finanţelor.

Anbayrak, în vârstă de 42 de ani, este căsătorit cu fiica lui Recep Tayyip Erdogan, Esra, din iulie 2004.Cei doi au patru copii, ultimul născut în 2020.

Neoficial situația stă puțin altfel. Ginerele lui Erdogan ar fi fost dat afară din guvern chiar de socrul său supărarat din cauza prăbușirii lirei turcești din ultima perioadă. Înaintea lui Berat Albayrak a fost demis chiar guvernatorul băncii naționale a Turciei .

Lira s-a depreciat pe fondul temerilor legate de rezervele valutare epuizate ale băncii centrale, de ratele reale negative, de independența monetară și de riscul sancțiunilor occidentale asupra politicilor externe și de apărare ale Turciei.

Este a doua surpriză din weekend în sectorul financiar din Turcia, după ce sâmbătă a fost demis guvernatorul băncii centrale.Albayrak a demisionat după ce lira turcească s-a devalorizat anul acesta cu 30%, ajungând la un minim record, în timp ce economia se confruntă cu recesiunea provocată de epidemia de coronavirus. După anunţul demisiei, moneda turcă s-a apreciat cu 1,5% faţă de dolarul american.Ginerele preşedintelui a fost numit ministru al energiei în 2015 şi a trecut la finanţe după realegerea lui Erdogan în 2018, cu atribuţii sporite pentru şeful statului. În timpul mandatului ministerial, economia Turciei a suferit două căderi, o inflaţie de ordinul zecilor de procente şi o rată ridicată a şomajului. Lira turcească are în prezent mai puţin de jumătate din valoarea de la acum doi ani şi jumătate.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus