Stiri de ultima ora

Emoţie în Slovacia, după alegerea unui neonazist în postul de guvernator al unei regiuni

Emoţie în Slovacia, după alegerea unui neonazist în postul de guvernator al unei regiuni
International
Alegerea-surpriză în postul de guvernator regional, în Slovacia, a unui neonazist cunoscut pentru discursul său împotriva romilor, a provocat o emoţie puternică în cadrul unor organizaţii umanitare şi comunităţii evreieşti, relatează AFP.

Victoria obţinută duminică de către ultranaţionalistul Marian Kotleba, în vârstă de 36 de ani, care a fost ales guvernator al regiunii Banska Bystrica, în centrul Slovaciei, are loc în contextul în care mai multe partide de extremă dreapta din Europa au decis să-şi unească forţele în vederea alegerilor europene din mai 2014.

Congresul Evreiesc European, cu sediul la Paris, i-a îndemnat luni pe reprezentanţii UE să creeze un plan de acţiune împotriva partidelor politice neonaziste "înainte să fie prea târziu".

"Neonaziştii câştigă numeroase victorii politice şi se folosesc de sistemul democratic împotriva democraţilor. Democraţia trebuie să se apere", a declarat preşedintele Congresului, Moshe Kantor, citat într-un comunicat.

Kotleba, care prezintă NATO ca pe o organizaţie "teroristă" şi care vrea să reintroducă moneda slovacă în locul euro, este un admirator al fostului preşedinte slovac Jozef Tiso, care a acceptat să trimită zeci de mii de evrei în lagărele morţii în perioada în care Slovacia a fost un stat-marionetă sub ocupaţia Germaniei naziste.

Acest fost institutor, un fost lider al grupării de extremă dreapta "Comunitatea Slovacă", conduce în prezent micul partid naţionalist "Slovacia Noastră", ai cărui membri poartă uniforme inspirate de modele naziste din al Doilea Război Mondial.

El a fost arestat în mai multe rânduri şi inculpat pentru afirmaţii cu caracter extremist, îndreptate în principal împotriva minorităţii rome din Slovacia, dar procedurile judiciare au fost ulterior abandonate.

În contextul în care ţara se confruntă cu o fază de încetinire economică, Marian Kotleba îi cataloghează pe romi drept "paraziţi" şi ameninţă că-i va expulza pe cei care ocupă o tabără "neautorizată" de pe un teren pe care l-a cumpărat recent, la Krasnohorske Podhradie (est).

El l-a înfrânt în turul doi al alegerilor regionale, în acest weekend, pe rivalul său din cadrul partidului social-democrat Smer-SD (aflat la putere) Vladimir Manka, cu 55,5% din voturile exprimate la 44,5%.

Premierul Robert Fico, liderul Smer, care s-a declarat convins că Manka va câştiga alegerile, a acuzat presa şi partidele de centru-dreapta de acest rezultat.

Kotleba ar putea să se folosească de funcţia de guvernator ca de un "punct de plecare pentru construirea unei susţineri la nivel naţional şi să se lanseze în alegerile generale din 2016", a comentat pentru AFP Marian Lesko, un analist politic de la un săptămânal.

Preşedintele Ivan Gasparovic s-a declarat "surprins de rezultat", apreciind că este vorba despre un "avertisment adresat politicienilor, care ar trebui să nu rămână insensibili şi indiferenţi la problemele cu care oamenii se confruntă de mult timp".

"Eu nu sunt deloc surprinsă de victoria lui Kotleba", a declarat pentru AFP Marina Galisova, o locuitoare din Banska Bystrica.

"Cunosc oameni care au votat cu el. Nu sunt rasişti, cu adevărat, ci sunt doar frustraţi de incapacitatea politicienilor de a răspunde problemelor lor", a adăugat ea, afirmând că îl dispreţuieşte pe Kotleba pentru opiniile sale extremiste.

Kotleba a apărut într-o singură dezbatere preelectorală televizată, în care a cerut tăierea ajutoarelor sociale destinate minorităţii rome.

Aproximativ jumătate dintre cei 400.000 de romi din Slovacia sunt complet integraţi în societate, în timp ce restul trăiesc în aproximativ 650 de tabere, fără apă sau electricitate, cea mai mare parte dintre ele în estul Slovaciei.

"Toată lumea este perdantă în aceste alegeri. Succcesul lui Kotleba este rezultatul urii, neputinţei şi frustrării faţă de politicieni", scria luni cotidianul slovac SME.

Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene din 2004 şi a zonei euro din 2009, a înregistrat o creştere economică de 2% anul trecut şi speră la o creştere de 0,8% anul acesta, în timp ce nivelul şomajului a atins 14%.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus