Stiri de ultima ora

Dupa uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi, Trump a pus ochii pe petrolul sirian - ’Ar trebui să putem să luăm şi noi o parte’

Dupa uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi, Trump a pus ochii pe petrolul sirian - ’Ar trebui să putem să luăm şi noi o parte’
International
Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică să vrea să încheie un acord cu ExxonMobil sau cu o altă companie din sectorul energiei pentru exploatarea rezervelor de petrol din Siria, relatează CNBC.

”Ceea ce intenţionez, poate, este că închei un acord cu ExxonMobil sau cu una dintre celelalte mari companii ale noastre, pentru a merge acolo şi a o face aşa cum trebuie...pentru a răspândi bunăstare”, a afirmat Trump.

Preşedintele Trump a identificat petrolul sirian drept o prioritate de securitate naţională a Statelor Unite şi s-a angajat să desfăşoare trupe pentru protejarea rezervelor de petrol ale ţării, în timp ce retrage trupele din regiunile nordice.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat în această săptămână că Statele Unite vor trimite trupe să apere exploatările de petrol din Siria de militanţii Statului Islamic.

”Petrolul este atât de valoros, din multe motive. În primul rând a alimentat ISIS. În al doilea rând, îi ajută pe kurzi, pentru că practic a fost luat de la kurzi...În al treilea rând, ne poate ajuta pe noi, pentru că ar trebui să putem să luăm şi noi o parte”, a spus preşedintele.

Într-o conferinţă de presă ulterioară, senatorul american Lindsey Graham, din Carolina de Sud, a susţinut atenţia dată de Trump petrolului sirian, când un reporter a întrebat ”după ce lege a dreptului internaţional” Statele Unite pot lua petrol sirian.

”Acesta a fost o lungă perioadă de timp principala sursă de venituri pentru ISIS. Acum este în posesia Forţelor Democrate Siriene”, care sunt kurzi arabi, majoritatea kurzi, în parteneriat cu Statele Unite. Aşa că nu, nu încalcă nicio lege. În opinia mea, este o politică externă de bun simţ”, a spus Graham.

“Toată lumea are de câştigat. SDF va primi mai mulţi bani, dacă putem moderniza exploatările petroliere”, a adăugat acesta.

Fostul secretar de Stat al lui Trump Rex Tillerson a fost preşedinte şi director general al Exxon.

Compania are în prezent un proces în care este acuzată că a indus în eroare investitorii în privinţa riscurilor implicate de modificarea reglementărilor referitoare la prevenirea schimbărilor climatice pentru afacerile sale.

Acţiunile Exxon au crescut cu 1,5% de la începutul acestui an, conferindu-i o capitalizare de 293 de miliarde de dolari.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus