Stiri de ultima ora

Donald Trump, încrezător că nu va fi suspendat, își face planuri pentru ultimele zile de mandat: noi grațieri și vizite de lucru

Donald Trump, încrezător că nu va fi suspendat, își face planuri pentru ultimele zile de mandat: noi grațieri și vizite de lucru
International
Convins că nu va fi suspendat sau demis, președintele Donald Trump va avea aceeași atitudine de sfidare a criticilor săi și în ultimele zile de mandat Foto: Guliver/GettyImages

Din articol

Donald Trump este încrezător că vicepreşedintele Mike Pence şi membrii Cabinetului executiv nu vor încerca să îl suspende prin activarea Articolului 25 al Constituţiei, care declară incapacitatea președintelui de a-și exercita funcția. Surse politice citate de Bloomberg susțin că Mike Pence pare să respingă ideea de utilizare a autorităţii pentru a-l înlătura din funcţie pe Donald Trump. Ca urmare, preşedintele în funcţie al SUA intenţionează să-și menţină până la finalul mandatului (20 ianuarie) atitudinea sfidătoare și, mai mult, pregătește o serie de acţiuni politice controversate, scrie Mediafax.

Blocat pe reţelele sociale şi abandonat de colaboratori apropiaţi după acţiunile de instigare care au condus la violenţele asupra Capitoliului , preşedintele Donald Trump consideră totuși improbabilă demiterea sa pe ultimele zile de mandat.

Vicepreședintele Mike Pence nu a discutat la nivel oficial despre posibilitatea invocării Amendamentului 25 al Constituţiei pentru a-l suspenda pe preşedintele Donald Trump. Mai mult, în discuţii private, vicepreşedintele SUA a catalogat abordarea ca fiind nefezabilă. 

Cu toate acestea, Mike Pence păstrează o relație tensionată cu președintele. Donald Trump nu a mai vorbit cu el de miercuri, 6 ianuarie, când vicepreşedintele a fost transferat într-un spaţiu securizat de la Capitoliu după ce în sediul Congresului au pătruns cu forţa simpatizanţii președintelui. Senatorul James Inhofe a declarat că nu l-a mai văzut niciodată pe Mike Pence „atât de nervos”. În plus, Donald Trump l-a acuzat pe Mike Pence că nu are „curaj”, criticându-l pentru că nu a intervenit activ pentru blocarea procedurii de validare în Congres a victoriei lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie 2020.

Citiți și:  

Donald Trump se va lăuda cu realizările sale mărețe și va merge la frontiera cu Mexicul

În aceste condiții, în ultimele zile ale mandatului prezidenţial, Donald Trump intenţionează să prezinte ceea ce consideră a fi cele mai mari realizări ale sale. Printre proiectele pe care le va evidenţia se numără segmentele zidului de la frontiera cu Mexicul. Trump ar urma să meargă marţi în Alamo, Texas, în apropierea frontierei cu Mexicul.

De asemenea, preşedintele în funcţie al SUA pregăteşte o nouă serie de graţieri şi va încerca încă o dată să obţină aplicarea unor reglementări stricte pentru companiile din domeniul tehnologiei informaţionale, deşi nu este clar ce ar putea să obţină.

„Sintetizând, este vorba de o ultimă tentativă de reabilitare a moştenirii politice a lui Donald Trump după ce simpatizanţii preşedintelui au luat cu asalt sediul Congresului, iar violenţele s-au soldat cu cinci morţi, inclusiv un agent de poliţie”, notează agenţia Bloomberg.

Donald Trump nu a oferit niciun indiciu că ar vrea să demisioneze, aşa cum au cerut mulţi politicieni democraţi şi unii republicani . Un grup redus de congresmeni republicani i-au scris sâmbătă preşedintelui-ales, Joe Biden, pentru a-i cere să o convingă pe Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, să renunţe la iniţierea procedurii demiterii lui Donald Trump.

Donald Trump, dar și unii dintre aliaţii săi politici consideră însă că liderii Partidului Democrat exagerează cu după violenţele produse la sediul Congresului şi sunt convinşi că admiterea de către Senat a acuzaţiilor este improbabilă. Mai mult, un consilier prezidenţial citat de Bloomberg a declarat că tentativa politicienilor democraţi de a-l demite nu ar fi altceva decât „un cadou” pentru Donald Trump.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus