Stiri de ultima ora

Cum luptă statele europene cu valul 2 de coronavirus. Mai multe țări au reinstituit starea de urgență parțială

Cum luptă statele europene cu valul 2 de coronavirus. Mai multe țări au reinstituit starea de urgență parțială
International
Europa a ajuns să raporteze în fiecare zi un număr aproape dublu de cazuri noi, aproximativ 100.000, față de Statele Unite care înregistrează peste 51.000 de infectări. OMS avertizează că evoluţia pandemiei de COVID-19 în regiune este îngrijorătoare, chiar dacă situaţia nu este similară cu cea din perioada martie-aprilie Astfel, tot mai multe guverne revin la restricții dure pentru a încerca să limiteze răspândirea cazurilor de infectare cu virusul SAR-CoV-2, potrivit The Guardian .

Austria a reintrodus obligativitatea purtării măștii de protecție în magazine și în mijloacele de transport în comun. Restaurantele și barurile se închid la ora 1.00 am, iar oamenii se pot întâlni cu alte persoane în spații deschise, atâta timp cât grupul nu este mai mare de 10 persoane. Un “lockdown” parțial a fost impus în Kuchl și landul Salzburg, unde evenimentele publice sunt interzise complet, iar restaurantele trebuie să se închidă la ora 17.00.

Magazinele se închid la ora 22.00, cafenelele la ora 23.00, iar restaurantele la ora 01.00. De asemenea, în interiorul restaurantelor, la o singură masa au voie să stea doar 10 persoane, iar în cafenele patru persoane. Evenimentele publice se vor organiza cu maxim 200 de persoane, în interior, și 400 de persoane, la exterior. Festivalurile sunt interzise, dar toate evenimentele culturale și sportive se desfășoară fără restricții.

Masca este obligatorie în transportul în comun, în magazine și în cadrul evenimentelor publice. Barurile și cluburile se închid la ora 00.00, iar restaurantele pot servi clienții doar pe terase. Organizatorii de evenimente cu peste 50 de persoane trebuie să obțină o autorizație cu cel puțin cinci zile înainte. Școlile au putut alege dacă rămân deschise sau dacă vor face ore online.

Pe 5 octombrie, în Cehia a fost reinstituită starea de urgență. Masca este obligatorie în exterior, în mijloacele de transport în comun. Barurile și restaurantele pot servi doar în regim takeaway, doar până la ora 20.00. Întrunirile cu mai mult de 6 persoane sunt interzise, iar școlile au trecut la cursuri online.

Noi restricții au fost introduce în Danemarca, care vor fi în vigoare până pe 31 octombrie. Purtarea măștii este obligatorie în transportul public în comun. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă până la ora 22.00, iar întrunirile publice sunt limitate la 50 de persoane.

Masca este obligatorie, și în Finlanda, în mijloacele de transport în comun, în aeroporturi și în clădirea Parlamentului. În zonele cele mai afectate, spitalele funcționează doar la jumătate din capacitate. În regiunile unde nu s-a înregistrat un număr mare de cazuri COVID, se poate servi alcool până la ora 24.00. Școlile sunt deschise, elevii nu poartă măști, dar vor trece la cursuri online dacă se depistează un focar. Angajații sunt sfătuiți să lucreze de acasă, acolo unde este posibil.

Administraţia de la Paris a anunţat, miercuri, reinstituirea stării de urgenţă sanitară pe teritoriul Franţei începând din 17 octombrie, dar preşedintele Emmanuel Macron a dat asigurări că autorităţile nu au pierdut controlul asupra epidemiei de coronavirus. Au fost impuse restricţii de circulaţie între orele 21:00 şi 6:00 în regiunea Ile-de-France, inclusiv în Paris, şi în alte metropole - Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Rouen, Toulouse şi Montpellier. Restricţiile vor dura patru săptămâni.

Germania va introduce noi măsuri mai restrictive pentru a încerca să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, a anunţat miercuri seară cancelarul Angela Merkel. Numărul participanţilor la evenimente private va fi limitat de exemplu în regiunile care înregistrează peste 35 de noi contaminări la 100.000 de locuitori în şapte zile. În aceste regiuni, portul măştii va fi obligatoriu peste tot unde oamenii sunt apropiaţi unii de ceilalţi mai mult timp. Adunările vor fi limitate la 25 de persoane în instituţiile publice şi la 15 în sălile private.

Cetăţenii irlandezi nu vor mai avea dreptul să se viziteze unii pe ceilalţi, iar regiunile de la frontiera cu Irlanda de Nord vor fi supuse unor noi restricţii severe pentru a lupta împotriva răspândiri pandemiei de coronavirus. Magazinele neesenţiale, precum şi centrele de distracţii, piscinele şi sălile de sport vor fi închise în comitatele de frontieră Donegal, Monaghan şi Cavan, unde trăiesc circa 300.000 de persoane. Populaţia, cu excepţia "muncitorilor esenţiali", trebuie să lucreze de acasă, a adăugat prim-ministrul Micheal Martin.

Măștile sunt obligatorii atât în exterior cât și în interior, cum ar fi magazine, baruri, muzee, aeroporturi și toate formele de transport public. Barurile și restaurantele trebuie să închidă la miezul nopții. Mesele trebuie igienizate după fiecare client și trebuie să fie la cel puțin 1 metru distanță. Școlile au fost redeschise în toată țara, în septembrie. Profesorii și elevii cu vârsta peste șase ani trebuie să poarte măști.

Marea Britanie

Locuitorii capitalei britanice nu se vor mai putea întâlni sau socializa cu persoane altele decât cele cu care locuiesc împreună în interior. În spațiile publice, însă, rămâne în vigoare așa-zisa „regulă de șase” - oamenii se pot întâlni cu alte persoane în spații deschise, atâta timp cât grupul nu este mai mare de șase persoane.

Îndemnul general al autorităților este acela de a evita călătoriile non-esențiale, deși barurile, restaurantele și magazinele vor rămâne deschise până la ora 22:00.

Măștile sunt obligatorii în mijloacele de transport în comun, în magazine, muzee, cinematografe și săli de teatru. Cafenelele, barurile și restaurantele sunt închise, la interior, pentru o lună, dar pot servi în regim takeaway.

Premierul polonez a cerut joi cetățenilor să-și limiteze la minimum deplasările și să lucreze de acasă, anunțând o serie de măsuri pe care agențiile internaționale de presă le califică drept o „carantină parțială” la nivel național, care vizează limitarea creșterii-record de noi cazuri de coronavirus.

În zonele „roșii”, restricțiile vizează magazinele, interzicerea unor evenimente precum nunțile, în timp ce școala se va face exclusiv online. Nu vor fi permise grupurile mai mari de 10 persoane, iar în transportul public locurile pe scaune vor fi reduse la jumătate.

În zonele galbene, școala se va face hibrid, restaurantele vor funcționa numai în sistem take away, între 6:00 și 21:00, vor fi închise piscinele, sălile de fitness, iar la adunările publice sunt permise maximum 25 de persoane. Evenimentele sportive se vor desfășura fără public.

Slovacia a înăsprit restricțiile, începând cu 15 octombrie. Măștile sunt obligatorii în aer liber, pe stradă. Barurile, restaurantele și cafenelele au interdicție de a servi în interior, dar pot servi clienții pe terase sau în regim takeaway. Întrunirile cu un număr mare de participanți sunt interzise, cu excepția nunților, botezurilor și înmormântărilor. Sunt permise competiții sportive de top, dar trebuie să aibă loc fără public și numai după ce participanții au prezentat teste negative. Elevii de școală primară trebuie să poarte măști în clasă.

„Situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăzneţe”, a declarat şeful guvernului slovac, Igor Matovic, la finalul unei reuniuni a celulei de criză.

La patru luni după ce a fost ridicată starea de urgență, Spania a devenit cea mai afectată țară din vestul Europei. Măștile sunt obligatorii în toată țara. Madridul și alte opt orașe din jur sunt în carantină parțială. Adunările publice și private sunt limitate la șase persoane, iar barurile și restaurantele trebuie să funcționeze la 50% din capacitatea lor și să se închidă până la ora 23:00. Începând cu 15 octombrie, barurile și restaurantele din Catalonia vor fi limitate la oferirea de servicii de livrare sau în regim takeaway. Magazinele și piețele vor funcționa la o capacitate de 30%, iar sălile de sport, cinematografele și teatrele la 50%, iar zonele de joacă pentru copii se vor închide la ora 20:00. Guvernul regional din Navarra a ordonat tuturor barurilor și restaurantelor să își reducă capacitatea la 30% și să închidă la 22:00.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus