Stiri de ultima ora

CRIZA de la frontiera României: Volodimir Zelenski a cerut să discute cu Putin despre Donbas, dar Kremlinul ezită să răspundă

CRIZA de la frontiera României: Volodimir Zelenski a cerut să discute cu Putin despre Donbas, dar Kremlinul ezită să răspundă
International
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski încă nu a discutat cu omologul său rus despre Războiul din Ucraina, în pofida faptului că şi-a exprimat dorinţa de a discuta cu Vladimir Putin, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei ucrainene, relatează Reuters.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de agravarea situaţiei în Donbas, unde trupe ucrainene luptă împotriva separatiştilor proruşi, susţinuţi de Moscova, într-un război soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

Zelenski a încercat - fără succes - să discute cu Putin despre aceste tensiuni recente, declară luni, pentru Reuters, o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei ucrainene, Iulia Mendel.

”Cabinetul preşedintelui a cerut, bineînţeles, să discute cu Vladimir Putin. Nu am primit încă un răspuns şi sperăm puternic că nu este un refuz al unui dialog”, a subliniat ea.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară însă că nu a fost informat despre un asemenea demers ”în ultimele zile”.

Întrebat dacă Putin are să-i transmită ceva lui Zelenski, Peskov a declarat că speră ca la Kiev să prevaleze ”înţelepciunea politică” în vederea dezamorsării şi evitării unui eventual conflict.

Rusia ar fi comasat peste 40.000 de militari la frontiera de est a Ucraina şi ar fi mobilizat numeroşi combatanţi în Peninsula ucrainează Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, potrivit purtătoarei de cuvânt a preşedinţiei ucrainene.

Aceste cifre sunt mai mari decât cele prezentate în martie în Parlamert de către comandantul forţelor armate ucrainene Ruslan Homceak.

Zelenski urmează să efectueze ”în curând” o vizită la Paris, unde urmează să se întâlnească, la sfârşitul săptămânii, cu omologul său francez Emmanuel Macron, anunţă Mendel.

Putin a acuzat vineri Ucraina de faptul că se află la originea ”periculoaselor acţiuni provocatoare” din Donbas.

Kremlinul consideră că Rusia este liberă să-şi mobilizeze trupele în scopuri defensive, dacă vrea acest lucru, pe teritoriul rus.

Agravarea situaţiei în estul Ucrainei îngrijorează aliaţii occidentali ai Kievului.

Statele unite şi NATO au denunţat o intensificare a unor acţiuni ”provocatoare” ale Rusiei.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus