Stiri de ultima ora

Circa 200 de personalităţi culturale solicită UE să primească Scoţia în caz de independenţă

Circa 200 de personalităţi culturale solicită UE să primească Scoţia în caz de independenţă
International
În total, circa 200 de personalităţi culturale din Marea Britanie şi Europa au semnat săptămâna trecută o scrisoare deschisă prin care solicitau liderilor UE să faciliteze revenirea Scoţiei în blocul comunitar dacă aceasta se pronunţă în cadrul unui referendum pentru independenţă.

Artiştii au solicitat UE să facă Scoţiei "o ofertă unilaterală şi deschisă de aderare" înainte de orice referendum pentru independenţă.

Majoritatea scoţienilor s-au opus independenţei într-un referendum de autodeterminare în 2014. Cu toate acestea, susţinătorii unui nou vot subliniază că Brexit-ul, căruia scoţienii i s-au opus în proporţie de 62%, a schimbat situaţia.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a promis că va organiza o nouă consultare în cazul unei victorii a partidului său, SNP, la alegerile de joi pentru reînnoirea Parlamentului scoţian. Premierul britanic Boris Johnson se opune cu tărie acestei idei.

"Sperăm să devenim o naţiune independentă", a declarat scriitoarea Val McDermid, o prietenă a doamnei Sturgeon, într-o conferinţă de presă virtuală, precizând că speră că Scoţia va putea să se alăture din nou UE "cât mai repede şi mai uşor posibil".

O Scoţie independentă nu ar îndeplini imediat criteriile de aderare la UE, iar procesul de aderare este de obicei foarte lung, aminteşte AFP.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus